2024. március 29. - Auguszta

A kövérek nem szeretik a biztonsági övet

A túlsúlyos emberek ritkábban kapcsolják be a biztonsági övet autójukban, bár az is tény, hogy nem minden autóban található hosszabb öv vagy övhosszabbító - mutatták ki amerikai kutatók.
2008. február 11. hétfő 14:04 - Hírextra

Amerikában a szélsőségesen kövér emberek 70 százaléka használja mindig a biztonsági övet az autóban, ezzel szemben a normális testsúlyúak csaknem 83 százaléka kapcsolja be magát mindig - írták a szakemberek csaknem 250 ezer gépkocsivezető válasza alapján az Obesity című szakfolyóiratban.

Annál ritkább a biztonsági öv használata, minél nagyobb testsúlyú (illetőleg testtömegindexű) a gépkocsivezető - mutattak rá a kutatók.

A legutóbbi szövetségi felmérés szerint az autóbalesetben elhunytak több mint fele, nem volt bekapcsolva.

A szövetségi előírás, amely már négy évtizede van érvényben, úgy szól, hogy a biztonsági öv mögé egy 97 kilogrammos embernek el kell férnie.

Némely autógyár hosszabb biztonsági övvel vagy övhosszabbítóval is el tudja látni autóit, ám mások az efféle megoldásokat nem tartják elég biztonságosnak - sőt bizonyos szempontból veszélyesnek is tekintik -, ezért maradnak a standard méretnél.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását