2024. május 3. - Tímea, Irma

Szülinapom van - gondolta Stirlitz

A kórházban ünnepelte 80. születésnapját Stirlitz kapitány - James Bond orosz pendantja -, vagyis Vjacseszlav Tyihonov változatlanul népszerű orosz színész, A tavasz 17 pillanata című, immár klasszikus orosz tévé-filmsorozat főszereplője a hétvégén.
2008. február 10. vasárnap 15:40 - Hírextra

Nem sokkal előbb került kórházba, ahol a közlés szerint viszonylag komoly bajt állapítottak meg nála, de a műtéttől egyelőre eltekintettek. Az ünnepnapon külön szobába helyezték, ahol felkereshették barátai és családtagjai és eláraszthatták jókívánságokkal és virágokkal. Az orosz tévéadók napok óta sorozatban vetítik a Tyihonovról készült dokumentumfilmeket és a szereplésével forgatott műveket, az újságokban számtalan írás jelent meg róla, munkásságáról, családjáról, mai életéről, de még első nagy szerelméhez fűződő kapcsolatáról is.

A tavasz 17 pillanata című, 12 részes orosz tévé-filmsorozat 1973-ban készült Julian Szemjonov regénye alapján, Tatyjana Lioznova rendezésében, s a magyar nézők egy évvel később láthatták. Ebben Tyihonov alakította Max Otto von Stirlitz Standartenführer - Makszim Makszimovics Iszajev őrnagy - a zseniális orosz kém szerepét, amely máig elkísérte.

Stirlitz valóságos népi hős lett: Borisz Jelcin elnöksége idején egy felmérés kiderítette, hogy az orosz filmhősök közül a választók legszívesebben Strilitzet látnák az elnöki székben, de a nép emlékezetében szilárd helye van Tyihonovnak is.

A film valamelyik orosz csatornán mindig felbukkan újra, s a bemutatása nyomán főleg a szocialista országokban népszerűvé vált Stirlitz viccek nem csak élnek, hanem újak is keletkeznek, s külön honlapokon olvashatók az interneten.

Számos nyelven - köztük magyarul - kapható a sorozat DVD-n is, ami alighanem ugyancsak azt jelzi, hogy máig népszerű.

A rendező elmondása szerint az első vetítés idején az utcák elnéptelenedtek a Szovjetunióban, csökkent a bűnözés és nőtt az energiafelhasználás, mert mindenki a tévé előtt ült, állítólag maga Leonyid Brezsnyev pártfőtitkár is.

A sorozatot állítólag a KGB rendelte, de az elemzők szerint bár a történelmi tényekhez csupán lazán kötődik, a korszakra vonatkozóan az egyik első realista alkotás abból a szempontból, hogy nem csupa alkalmatlan alaknak ábrázolja a németeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását