2024. május 9. - Gergely

Rendben folyik a választás

Reggel hat órakor rendben megkezdődött Budapesten a 15. számú országgyűlési választókerületben az időközi választás második fordulója - közölte Filipsz Andrea, a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.
2008. február 10. vasárnap 10:59 - Hírextra

A jegyző elmondta, hogy este hét óráig a városrész több mint 32 ezer választópolgárát várják a 37 szavazókörbe. A nap során csakúgy, mint két hete, hat alkalommal adnak tájékoztatást a szavazáson megjelenők számáról - tette hozzá.

Az előző képviselő halála miatt tavaly októberben megüresedett mandátumért ugyanaz a négy jelölt verseng, akik a két héttel korábbi első fordulóban is indultak. A januári választás érvénytelen lett, mivel a jogosultaknak alig több mint a 38 százaléka, 12 ezer ember járult az urnákhoz, a minimálisan szükséges 50 százalékkal szemben.

A második forduló akkor lesz érvényes, ha a választópolgároknak legalább 25 százaléka elmegy szavazni. Ha ennél kevesebben voksolnak, akkor új időközi választást írnak ki. Érvényes második forduló esetén az országgyűlési képviselői mandátumot az szerzi meg, akire a legtöbben voksolnak.

A választás előzetes eredményét várhatóan csak kedden tudják megállapítani. Egy, a választókerületben élő választópolgár ugyanis Berlinben szavaz majd vasárnap. A voksát tartalmazó urna várhatóan hétfőn érkezik Budapestre repülővel és kísérővel. Az Országos Választási Bizottság pedig keddi ülésén adja majd át a 15. számú választókerület választási bizottságának a voksot tartalmazó urnát és a nagykövetségen felvett jegyzőkönyvet.

A választókerületben az erre kijelölt 800 szavazós szavazókörben vasárnap este nem számolják majd meg a szavazatokat. A külképviseleti szavazat "bekeverése után" teszik majd meg ezt, hogy így biztosítsák a külföldön leadott szavazat titkosságát.

Vasárnap este ezért nem tesz közé előzetes eredményt a helyi választási bizottság, de a már feldolgozott többi szavazókör összesített adatait a választáson indulók megkapják - jegyezte a jegyző. Hozzátette: várhatóan szerda-csütörtökön állapítják a választás eredményét.

A választókerületben ezúttal is este hét óráig kampánycsend van érvényben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását