2024. április 26. - Ervin

Könyv a mesterkém titkairól

Az orosz felderítés ugyanolyan aktív most, mint valaha volt a szovjet időkben - állította Szergej Tretyjakov, valaha volt vezető KGB tiszt, aki 2000-ben disszidált az Egyesült államokba feleségével és lányával.
2008. február 9. szombat 16:45 - Hírextra

Egy új könyvből, amelyet Pete Earley, a Washington Post egykori újságírója írt, Comrade j.: The Untold Secrets of Russia,s Master Spy in America after the End of Cold War címmel (J. elvtárs: Oroszország amerikai mesterkémének el nem mondott titkai a hidegháború vége után) kiderül, hogy Tretyjakov az Egyesült Államokba menekült legmagasabb rangú orosz ügynökök között volt és kettős ügynökként működött, mert titkokat továbbított Washingtonnak a 2000-et megelőző három évben.

A hidegháború sohasem ért véget, átalakult, olyan, mint egy mutáló vírus - hangoztatta könyvének minapi New York-i bemutatója nyomán adott nyilatkozatában, hozzátéve, hogy reményei szerint a könyv "ébresztő" lesz az amerikaiaknak.

Tretyjakov akkor döntött az átállás mellett, amikor meghalt utolsó közeli rokona Oroszországban. Ez édesanyja volt, aki 1997-ben hunyt el. Mint Oroszország ENSZ képviseletén 1995 és 2000 között a hírszerzés helyettes főnöke kémműveleteket irányított New York-ban és az ENSZ-ben. Elmondta, hogy ügynökei közé tartozott a volt szovjet tömb egyik országának nagykövete és egy vezető orosz hivatalnok, aki az olajat élelmiszerért iraki programjában vett részt.

Tretyjakov disszidálása a feleségével és a lányával 2000-ben csak kis izgalmat keltett és titokban tartották. Az 51 éves Tretyjakov korábban sohasem szólalt meg nyilvánosan. Új lakóhelyet kapott ismeretlen környéken és nyugdíjban él egy olyan pénzügyi csomagból, amely Pete Earley szerint a legbőkezűbbek közé tartozik, amit valaha is egy külföldi disszidensnek adtak.

A könyv írója több forrással is beszélt, köztük amerikai felderítő tisztekkel, akik elmondták neki, hogy Tretyjakov jóval 2000 előtt is dolgozott a számukra, 5000 titkos orosz dokumentumot adott át nekik.
Kémekként vagy kapcsolatokként Earley megnevez egy kanadai parlamenti képviselőt, a volt szovjet tömb egyik országának ENSZ nagykövetét és egy orosz hivatalnokot, akit ENSZ tisztségbe neveztek ki az iraki olajat élelmiszerért programba az 1990-es években.

A könyv szerint a hivatalnok kihasználta a helyzetét arra, hogy manipulálja az iraki olaj árát, amelyet eladtak a program alapján. A program célja az volt, hogy lehetővé tegye humanitárius áruk megvásárlását a nemzetközi szankciók idején. A hivatalnok az orosz érdekeknek megfelelően manipulálta az olajárat.

A könyv csalafinta bepillantást is enged abba, hogy miként működtek az orosz kémek New Yorkban. Például a Bloomingdale's áruház nyilvános telefonjait használták a kapcsolattartásra, hogy elkerüljék a beszélgetések lehallgatását.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását