2024. április 29. - Péter

Vasarely Szegeden

Megérkezett pénteken a szegedi Móra Ferenc Múzeumba a jövő héten nyíló Vasarely-kiállítás kollekciójának utolsó szállítmánya - tájékoztatta az MTI-t a múzeum képzőművészeti vezetője. Szabó Tamás elmondta: a pécsi múzeum Vasarely-gyűjteményéből 31 mű érkez
2008. február 8. péntek 15:30 - Hírextra
Ezek között van nyolc, hatalmas méretű gyapjúszőnyeg, valamint Victor Vasarely talán legismertebb, legnépszerűbb alkotása, az 1970-ben készített Cheyt-Pyr című akryl-vászon, amely ezt megelőzően a Milánóban vendégeskedett.

Korábban már Szegedre szállították az egyik magángyűjtő, Csepei Tibor gyűjteményének három darabját: a világűrt is megjárt Világűr című szerigráfiát (szitanyomatot), a mester 1945-ben készített Önarcképét, illetve Yvaral Vasarely festőművész alkotását apjáról. Szintén megérkezett a Szépművészeti Múzeum Vasarely-gyűjteményéből kilenc alkotás, vannak köztük olajképek és kollázsok is.

A jövő pénteken nyíló, 43 darabos kiállításon szereplő alkotások valós értéke a szakember szerint meghaladja a félmilliárd forintot.

Szabó Tamás elmondta, hogy a múzeum sajátos, egyedi akciót hirdetett. A művészettörténetben jártas szakemberek véleménye szerint ugyanis Magyarországon igen sok eredeti Vasarely-mű lappang, vagyis magán-, illetve családi gyűjtemények része, így e kincseket a szélesebb érdeklődői kör soha nem tekintheti meg. Ebből kiindulva a Móra Ferenc Múzeum az "Én Vasarely-m" című felhívásában a nyilvánossághoz fordult. Várják a Vasrely-alkotások tulajdonosainak jelentkezését, akik kölcsönadnák a műveket egy kamaratárlathoz. Eddig már két jelentkező gyűjteményéből csaknem 15 kép van a listán. A kiállítás megnyitását követően láthatja majd ezeket a műveket a közönség.

A február 15-én megnyíló Vasarely-tárlat a művész életművének sokszínűségét mutatja be. A március végéig megtekinthető kiállításon több méteres képek, hatalmas szőnyegek, szerigráfiák, térplasztikák, grafikák és akril festmények egyaránt láthatóak.

Victor Vasarely, az op-art festészet kiemelkedő alakja Pécsett született 1906. vagy 1908. április 9-én, Vásárhelyi Győző néven. 1928-ban került a budapesti Műhely Akadémiára. Egy grafikai pályázat nyerteseként jutott ki Párizsba, ahol illusztrációkat és alkalmazott grafikát készített. Első munkáin fekete-fehér formák optikai hatására jött létre ábra, az alkotó 1947-ben tért át a nonfiguratív művekre. A hazai művészeti közéletbe 1969-es budapesti kiállításával tört be. A művész 1997. március 15-én hunyt el Párizsban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását