2024. május 8. - Mihály

Simon Gábor stílust vált

Kulcsév az idei az ország jövőjét illetően; az egyensúlyteremtés, a korrekciók időszakán túl 2008 a demokratikus működési keretek megerősítésének, a demokratikus kultúra fejlesztésének időszaka lesz - mondta Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke pén
2008. február 8. péntek 19:47 - Hírextra
A célok összhangban vannak az uniós harmonizációval és azzal is, amit a társadalom tagjai megfogalmaznak a közéleti szereplők számára - tette hozzá a szocialista politikus. Hozzátette: 2008 ugyanakkor az építkezés, az újlehetőség éve is lehet, amikor "a társadalmi összhang újbóli megalkotását el tudjuk érni".

Simon Gábor szerint ennek érdekében a kormánynak nyitnia kell, új kapcsolatokat kiépíteni a civil és szakmai érdekképviseletekkel, és nem hagyni, hogy indulat vezérelte politikai szándékok érvényesüljenek, amelyek a társadalom szétszakadását is előidézhetik. Megjegyezte: a nyitás jelentőségét növeli, hogy erősíti és tiszteletben tartja az ország demokratikus kereteit, sőt fejleszti azt a demokratikus működést és kultúrát, amit a szocialista párt magáénak vall.

"Ez természetesen új politikát is jelent, ami épít a párbeszédre, nyitott és befogadó, szolidáris és a társadalom számára megoldandó problémákra, kérdésekre fókuszál, az intézkedéseket helyezi a középpontba - hangsúlyozta a választmányi elnök.

A szocialista politikus kitért arra, hogy az új politika nem pusztán stílusváltás, hanem egyszersmind világos politikai prioritások meghatározása. A társadalmi problémák megoldása szempontjából központi kérdésnek nevezte a gazdaságfejlesztést, a vállalkozások támogatását, a foglalkoztatás bővítését, a humánerőforrás és az oktatás fejlesztését, a biztonság, a szabadság és rend programját.

Szólt arról, hogy az elindult változások megbolygatták a fennálló viszonyokat, ami óhatatlanul érdeksérelmeket is okozott, illetve az emberekben bizonytalanság érzetet keltett, ezért az MSZP-nek és a kormánynak mindezek figyelembe vételével kell a továbbiakban formálnia a politikáját.

Simon Gábor azt mondta, hogy a népszavazás lezárását "érdemi módon" kell segíteni, hiszen a referendumnak jogi és politikai következménye lesz.

A jogi következmény egyszerű: az állampolgárok döntésének megfelelően a kormány jogalkotóként és jogalkalmazóként megteszi majd a szükséges lépéseket. A politikai következmény úgy foglalható össze, hogy egy közjogi aktus keretében a magyar választópolgárok egy kérdésről véleményt formálnak, és ez a demokratikus berendezkedés velejárója - fogalmazott Simon Gábor.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a problémákról az "indulattal való elkendőzés vagy szőnyeg alá söprés" helyett "érdemben beszélni" kellene, és ehhez új szemléletre van szükség.
Ezzel kapcsolatban úgy vélte, az egészségügyben világossá kell tenni az orvos-beteg kapcsolat, mint érték megjelenítését, illetve vissza kell adni az orvosok és az egészségügyi dolgozók társadalmi értékmegbecsülését.

Ennek a megbecsülésnek, érték-visszaadásnak az útja és eszköze azonban nem a hálapénz - hangsúlyozta a szocialista politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását