2024. április 28. - Valéria

"Mi lesz az olimpiai örökség?"

A jogsértéseket szimbolizáló "emberi jogi olimpiát" rendezett a kínai nagykövetség előtt az Amnesty International (AI) pénteken, fél évvel az olimpia kezdete előtt. Fodor Márk, a jogvédő szervezet magyarországi igazgatója az MTI-nek nyilatkozva elmondta:
2008. február 8. péntek 13:13 - Hírextra
Az AI négy különösen aggasztó kérdésben szeretne változást elérni. Ezek az internet cenzúrázása, a jogvédők bebörtönzése, az átnevelő táborok gyakorlata, valamint a halálbüntetés. Ez utóbbival kapcsolatban legalább azt szeretnék elérni, hogy Kína nyilvánossá tegye, évente hány kivégzést hajtanak végre az országban és milyen ügyekben.

Fodor Márk közölte, félreértés volt az, hogy magyar sportolóktól gyűjtöttek volna aláírásokat az ügy mellett, és az olimpia bojkottjára sem szólítottak fel. Elmondta: volt olimpikonok támogatását kérték, és elsőként Kovács "Kokó" István ökölvívó közölte, hogy támogatja kezdeményezésüket. Mint mondta, nem is olyan sportolókat keresnek, akik részt vesznek, vehetnek a kínai olimpián.

A szervezet aktivistái a kínai nagykövetség előtt gátakat állítottak fel, és mindegyikre egy-egy feliratot tettek: internetcenzúra, tisztességtelen bírósági eljárás, halálbüntetés, kényszerített kilakoltatás, átnevelő munkatábor, jogvédők bebörtönzése. Az aktivisták "Mi lesz az olimpiai örökség?" feliratú transzparenst tartott fel, és az olimpiai lángot szimbolizáló gyertyát gyújtottak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását