2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Egy év múlva elévül a fideszes képviselők ügye

Továbbra is két közigazgatási eljárás jogerős elbírálására vár a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Parlament előtti kordont egy évvel ezelőtt elbontó fideszes képviselők ügyében; a szabálysértési törvény szerint egy év múlva elévül a képviselők ügye. A Fő
2008. február 8. péntek 21:18 - Hírextra

A Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői tavaly február 2-án bontották le a Kossuth teret övező kordont, ezután három nappal a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentést tett Orbán Viktor pártelnök és 79 társa ellen rendzavarás és garázdaság szabálysértése miatt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság azonban tavaly július 6-án felfüggesztette az eljárást két közigazgatási eljárás jogerős elbírálásáig.

A szabálysértési törvény lehetőséget ad arra, hogy a szabálysértési hatóság felfüggessze az eljárást, ha az ügy érdemi elbírálása olyan kérdés előzetes eldöntésétől függ, amelyben a döntés más szerv hatáskörébe tartozik. Az Orbán Viktor és társai elleni eljárásban a bíróság megvárja azoknak a pereknek a kimenetelét, amelyek azt tisztázzák, hogy jogszerűen állította-e fel a rendőrség tavaly ősszel a budapesti Kossuth Lajos teret elzáró kordonokat.

Az MTI érdeklődésére a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága pénteken közölte: a közigazgatási eljárások a Fővárosi Bíróság előtt folyamatban vannak, ezek közül az egyikben 2008. február 28-án tartanak tárgyalást.

A szabálysértési törvény szerint "a cselekmény elkövetésétől számított két év elteltével nincs helye szabálysértési felelősségre vonásnak", vagyis még egy év áll a bíróság rendelkezésére, hogy felelősségre vonja-e a kordonbontó képviselőket.

Az eljárás során egyébként valamennyi érintett fideszes képviselő lemondott mentelmi jogáról. A fideszes képviselők kordonbontását követően a tavaly október 23-a óta kihelyezett kordont visszaállították, azt végül március 19-re virradóra bontotta le a rendőrség. A kordonok kihelyezésének jogszerűségével kapcsolatban jogi és politikai vita bontakozott ki.

A Kossuth Lajos téren felállított kordon miatt a Magyar Helsinki Bizottság az Alkotmánybírósághoz fordult, a szervezet a rendőrségi törvénynek azt a szakaszát támadja, amely alapján öt hónapra lezárták a Parlament előtti területet.

Hétfőtől ismét kordonnal zárja le a Kossuth teret a rendőrség.

Dobozi József, a Köztársasági Őrezred parancsnoka csütörtöki határozata értelmében február 11-én 0 órától "a szükséges ideig", de legkésőbb 2008. március 31-én éjfélig, ismét lezárják a Kossuth teret: a Kossuth-szobor, a Rákóczi-szobor és a Károlyi-szobor körüli zöldterületet, valamint az Országház IX-es kapuja előtti területet a villamospálya vonaláig. A tavaly december 28-án az Országház védelmében meghozott intézkedés kiegészítéseként elrendelt lezárást a tábornok a rendőrség internetes oldalán is elérhető határozatában azzal indokolta, hogy a közelgő népszavazással megnövekedett a Kossuth téren, valamint annak közvetlen környezetében tartandó demonstrációk száma.

A Fidesz pénteken azt követelte, hogy ne zárják le kordonnal a Kossuth teret.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ozmium
2008. február 9. 07:11
Én buta, senkiházi, eddig azt hittem, hogy a hatósági intézkedés ellen nincs jogom apellálni, legfeljebb panasszal élhetek, vagy bírósághoz fordulhatok stb. jogorvoslatért.
De ha ez így van, még ma lebontom az utcánkban lévő fekvőrendőrt, mert mindig a kedvesem szoknyája alá néz.
Ugye tisztelt közvélemény, reménykedhetem abban, hogy ez sem lesz önbíráskodás?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását