2024. május 2. - Zsigmond

Áldozzon tudományra a 100 leggazdagabb!

Felhívással fordult a száz leggazdagabb magyarhoz hét Széchenyi-díjas szegedi akadémikus, arra kérik a vállalkozókat, ösztöndíjjal támogassák a száz, nemzetközi visszajelzések szerint legsikeresebb magyar tudóst.
2008. február 8. péntek 15:15 - Hírextra
A vállalkozóknak adottak a lehetőségeik arra, hogy a hazai tudósok munkakörülményeit javítsák, kutatásukat támogassák. Ez részükről nemcsak egy önzetlen cselekedet lenne, hiszen a létrejövő szellemi termékek végső soron a gazdaság növekedését is szolgálnák - áll az MTI-hez pénteken eljutatott felhívásban.

Hazánkban a természettudományok területén a legnagyobb gondot ma már nem az eszközök, hanem a kutatók hiánya, illetményük előteremtése jelenti. Az EU országok népességéhez viszonyítva Magyarországon van a legkevesebb kutató. Jelentős minőségi változást eredményezne, ha a száz leggazdagabb vállalkozó személyenként öt-tíz ösztöndíjat - nevezzük Szent-Györgyi ösztöndíjnak -, létesítene - fogalmaztak az akadémikusok.

Egy doktorandusz illetménye évi 1,2 millió, egy posztdoktori kutatóé hárommillió forint. A két, munkájában sikeres csoport közötti kapcsolat példamutató nemzetépítő formája lehetne, ha a száz leggazdagabb vállalkozó elsősorban az objektív felmérések, a nemzetközi visszajelzések szerint száz legsikeresebb tudós honfitársának kutatóhelyét erősítené a javasolt ösztöndíjakkal - írták a Széchényi-díjas tudósok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását