2024. február 28. - Elemér

Natascha rendőri hiba miatt élt 8 évet fogságban?

Állítólag már néhány héttel eltűnése után olyan, megalapozott gyanúra okot adó jelzések kerültek az osztrák rendőrség birtokába, amelyek segítségével, ha komolyan veszik őket, és utánajárnak az információknak, ki tudták volna menteni Natascha Kampuscht el
2008. február 7. csütörtök 12:38 - Hírextra

Legalábbis ezzel a bombaként ható "leleplezéssel" rukkolt elő Herwig Haidinger, az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) a napokban távozott vezetője a parlament illetékes bizottsága előtt.
Natascha Kampusch esete óriási port vert fel nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi közvéleményben is. Az akkor tízéves kislány 1998. március 2-án tűnt el iskolába menet. Előzőleg csúnyán összeveszett az édesanyjával, akitől el sem köszönt. Elrablója, Wolfgang Priklopil nyolc és fél éven át bezárva tartotta egy ablaktalan helyiségben az osztrák főváros peremén, vidéki környezetben található házában.

A lánynak 2006. augusztus 23-án sikerült megszöknie, kihasználva azt a pillanatot, amikor a férfi figyelmét elvonta egy mobilhívás. Elrablója még aznap öngyilkosságot követett el.

Az osztrák lapokban megjelent kiszivárogtatások szerint az elmozdított BKA-vezető a belügyi bizottságban rendezett meghallgatásán elmondta, hogy néhány héttel a kislány eltűnése után "ismeretlen forrásból" származó feljelentés futott be a bűnügyi rendőrségre. Abban lehetséges gyanúsítottként név szerint meg volt nevezve Wolfgang Priklopil, strasshofi lakcímével együtt. A feljelentő valójában egy, a rendőrségnek dolgozó kutyaidomító volt, akinek feltűnt a zárkózott, anyjával együtt élő, 44 éves férfi viselkedése. Ráadásul az autója is ráillett arra a világos színű furgonra, amelybe egy szavahihető szemtanú - a kislány iskolatársa - látta, hogy betuszkolják Nataschát.

A bűnügyi osztályon azonban nem tulajdonítottak jelentőséget az információnak, és az aktát elfektették. Csak évekkel később verték le róla a port, de tekintettel arra, hogy akkor már közeledtek a választások, Herwig Haidinger állítása szerint a belügyminisztériumban eltusolták az ügyet. Pedig szerinte ha annak idején komolyan veszik a feljelentést, és az előírásoknak megfelelően utánanéznek a nyomnak, lehetséges, hogy a kislányt rövid időn belül ki tudták volna menteni elrablója karmai közül.

Ráadásul 1998. április 6-án a BIA két ügynöke - a feljelentéstől függetlenül - járt is Priklopilnál annak az eljárásnak a során, amelynek keretében mintegy hétszáz, bécsi és Bécs környéki, világos színű kisbuszt ellenőriztek. A lapokban közzétett jegyzőkönyvi másolat alapján a nyomozók azt írták jelentésükben, hogy az illető nem tudott "megerősített alibivel szolgálni a bűntény napjára".
Günther Platter belügyminiszter a "terhelő feltárás" után bejelentette, hogy különbizottságot hozott létre az ügy alapos kivizsgálására, a közlések értékelésére.

Maga Natascha Kampusch mélységes megütközésének és dühének adott hangot. Ügyvédje közölte, fontolóra veszik, hogy esetleg kárpótlásért beperlik az államot annak a felelősségnek az alapján, amellyel a közület tartozik tisztviselője hivatali ténykedéséért.

A Haidinger-féle meghallgatásnak egyéb, politikailag pikáns részletei is napvilágra kerültek. A volt bűnügyi főnök azt vallotta: az előző kormány idején, a néppárti (ÖVP) irányítás alatt álló belügyminisztérium közvetlen nyomást gyakorolt rá, hogy a szociáldemokratákhoz (SPÖ) közeli Osztrák Szakszervezeti Szövetség, az ÖGB csődbe sodort bankjának (Bawag) ügyében felmerülő információkat először az ÖVP frakciójához jutassa el, és csak utána az illetékes parlamenti vizsgáló bizottságnak. Közlése szerint a "felkérés" egyenesen a miniszter kabinetfőnökétől jött.

Hasonlóképpen igyekeztek rávenni arra is, hogy igyekezzen a sikkasztás- és gondatlankezelés-gyanús Bawag-botrányban folytatott nyomozást olyan irányba terelni, amely "fényt deríthet" arra, hogy az ÖGB-től és a Bawag-tól pénzek áramlottak az akkor még ellenzéki és választási vetélytárs SPÖ kasszájába.

Ma a két párt nagykoalíciós kormányt alkot. A belügyminisztérium élén továbbra is ÖVP-s miniszter áll.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását