2024. május 2. - Zsigmond

Minden napra új érv a szocializmus ellen

A következő hetekben az SZDSZ népszavazási kampánya új elemmel bővül: minden nap egy érvet mutatnak be a "nem" szavazat mellett - jelentette be Kóka János pártelnök csütörtökön Debrecenben, a liberális frakció háromnapos kihelyezett frakcióülését megelőző
2008. február 7. csütörtök 20:30 - Hírextra
Kóka János kiemelte: első felvetésük, hogy a népszavazáson azért kell három nemmel szavazni, mert semmi sincs ingyen, az igenek győzelme pedig valamennyi adófizető terheit növelné.
A szabad demokrata pártelnök közölte: nincs, aki pótolja azokat az összegeket, amelyek kiesnének, ha az igenek győznek a népszavazáson. Egyúttal felszólította a Fidesz "kampányguruit", álljanak ki és mondják el, honnan teremtenék elő az elvett pénzt.

A liberális politikus megismételte korábbi álláspontját, amely szerint a népszavazási kezdeményezés a szocializmusról szól. Úgy vélte, az ellenzék az ingyenesség hamis kádári illúzióját próbálja fenntartani és hamis válaszokat adni az egészségügy és az oktatás legfontosabb kérdéseire. "Az SZDSZ válasza egyszerű: mondjunk nemet a szocializmusra" - tette hozzá.

A vizitdíjat és a kórházi napidíjat Kóka János úgy jellemezte, hogy azok arról szólnak, semmi nincs ingyen. Megjegyezte, hogy a vizitdíj fontos eszköz a hálapénz letörésére, a tandíj pedig a legjobb befektetés, mert minden befizetett forint 67-szeresen térül vissza.

Az SZDSZ népszavazási kampányának törekvéseit úgy összegezte, hogy a három igennel meg lehet spórolni a tudást, 300 forintot, egy esélyt az egészségügy rendbetételére, illetve a következő generáció jövőjét. Hozzátette: egy dolgot nem lehet megspórolni, a népszavazás költségeit, négy és fél milliárd forintot.

A kihelyezett frakcióülésnek helyt adó Debrecenről Kóka János azt mondta, amióta a városig kiépült az autópálya, megduplázódott a befektetői érdeklődés a település iránt. Hozzátette, hogy Brüsszelben komoly küzdelmet folytatnak Debrecen érdekében, a kormány ugyanis a hajdúsági megyeszékhelyet választotta az európai uniós projektként felépülő neutronkutató központ lehetséges telephelyéül, ez pedig sok százmilliárd forintos beruházást jelenthetne.
Kóka János hangsúlyozta: a liberálisok és a kormány azon vannak, hogy Debrecen és a kelet-magyarországi térség is fejlődjön, mert nemcsak Budapestnek és Nyugat-Magyarországnak van joga felzárkózni az Európai Unióhoz.

A csütörtökön felfüggesztett vasutassztrájkra Kóka János úgy reagált: kiderült, hogy Gaskó István sztrájk-kampánya megbukott, mert a szakszervezeti vezető egyedül maradt. A pártelnök szerint sem a többi szakszervezet, sem a vasutasok, sem a GKM, sem a MÁV, sem a társadalom nem tolerálta, hogy Gaskó István "tudatosan teljesíthetetlen követeléseket" fogalmazzon meg, illetve "politikai célból egy országot lebénítson és káoszt teremtsen".

Hozzátette: arra bíztatja Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési minisztert, hogy ne engedjen a zsarolásnak és továbbra is az utasok érdekében politizáljon.

Pénteken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is meglátogatja a kihelyezett frakcióülést. Kóka János közölte, hogy áttekintik a koalíciós megállapodás összes pontját, ezen belül is erősen koncentrálnak egy liberális fordulat lehetőségére a közteherviselésben. Újságírói kérdésre hozzátette: bízik benne, hogy a következő hetekben eljutnak egy megállapodásig, márciusban lezárják a koalíciós tárgyalásokat és a tavaszi ülésszakban a parlament elé kerülhet a törvény, amely átszabja a közteherviselés egész rendszerét.

Szintén újságírói kérdésre Kóka János azt mondta, az SZDSZ javasolja, hogy az egészségügyi reform folytatásának végrehajtását egy külön erre a célra felállított szervezet képviselje. Az egészségügyi kormánybiztos személye kapcsán megjegyezte, hogy Gyurcsány Ferenccel együtt keresi a poszt betöltésére alkalmas személyt, de egyelőre még nem találták meg.

A frakcióülésre érkező SZDSZ-es politikusokat mintegy húsz, túlnyomó részt az idősebb korosztályhoz tartozó tüntető várta a szálloda előcsarnokában.

A termen átvonuló Horváth Ágnes egészségügyi miniszter odament a tüntetőkhöz, akik előbb csak beszéltek hozzá, majd később kiabáltak vele, a tárcavezető pedig egy perc múlva otthagyta őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását