2024. május 17. - Paszkál

Az alapkészségek megerősítése a feladat

Az alapkészségek megerősítését nevezte a közoktatás legfőbb feladatának Hiller István szakminiszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. február 7. csütörtök 17:00 - Hírextra

Mint mondta, nemzetközi kutatások szerint tíz és tizenöt éves koruk között a magyar diákok tudása sem önmagukhoz, sem külföldi kortársaikhoz képest nem fejlődik megfelelően.

A miniszter kifejtette: nem a tényismeret hiányzik, hanem az az ismeret, miként lehet a gyakorlatban felhasználni az elsajátítottakat; mint mondta, összhangot kell teremteni a lexikális tudás és az alapkészségek erősítése között.

Az oktatási és kulturális miniszter megemlítette, hogy a felsőoktatásban kitűzött öt cél közül ma már csak az akkreditáció minőségbiztosítása van hátra; közlése szerint az idei év első felében születnek meg e témában "a szükséges döntések".

Arra a kérdésre, milyen hatással lehet a képzésre, ha a márciusi referendum nyomán megszűnik a fejlesztési részhozzájárulás, Hiller István közölte: így kevesebb pénzük lesz az intézményeknek és - ösztöndíjukon keresztül - a tanulóknak.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: "rendkívül inkorrekt" az a kormányzati álláspont, hogy nem fogják kipótolni a költségvetésből a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése miatt kieső intézményi bevételeket. Szerinte a kormány most úgy tesz, mintha nem ő vette volna el ezt a pénzt, pedig a dolog mégiscsak úgy történt, hogy a kormány elvette a pénzt, aztán azt mondta az intézményeknek, hogy szedjétek be vizitdíjból, kórházi napidíjból, tandíjból - fogalmazott.

Először vissza kellene adnia a kormánynak amit elvett, és akkor nem lenne szükség vizitdíjra, kórházi napidíjra és tandíjra - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az oktatási tárca tavaly az egyik legszégyenteljesebb produkciót nyújtotta, aminek a legfőképpen a tandíj bevezetése az oka. Ezért Hiller István hiába magyarázza az oktatási tárca bizonyítványát, igazságtalan és elfogadhatatlan, hogy a szülők pénztárcájától függ, hogy ki tanulhat tovább és ki nem - fűzte hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását