2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az osztrák nagykövetet citálják az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága elé

Oláh Lajos, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője és Országos Környezetvédelmi Ügyvivője az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának keddi ülésén kezdeményezte, hogy a Külügyminisztérium hallgassa meg Ausztria budapesti nagykövetét a Rába
2008. február 5. kedd 15:49 - Hírextra
A testület egyhangúlag támogatta a képviselő javaslatát. A politikus emellett az Európai Bizottsághoz fordul, mert elfogadhatatlannak tartja a Rába-menti osztrák ipari szereplők pimaszságát, illetve az osztrák szervek tehetetlenségét, mellyel a két ország közös környezeti kincsét és baráti viszonyát egyaránt veszélyeztetik. Oláh Lajos szerint Magyarország jogi eljárást is kezdeményezhet Ausztria ellen.

A szocialista képviselő a parlamenti Környezetvédelmi Bizottság keddi ülésén kezdeményezte, hogy a testület győződjön meg arról: Ausztria a tőle elvárható legnagyobb gondossággal kezeli-e a Rába-szennyezés ügyét. Amennyiben a kérdés nem tisztázódik hamarosan, illetve a környezetrombolás továbbra is folytatódik, Magyarországnak komolyan fontolóra kell vennie a nemzetközi jogi eszközök igénybevételének lehetőségét, hogy így kényszerítse ki a kártérítést Ausztriától. Amennyiben az osztrák állam valós mulasztást követett el, Magyarországnak haladéktalanul jogi eljárást kell kezdeményeznie Ausztria ellen. A képviselő szerint a Magyarország és Ausztria között fennálló jószomszédi viszonyból kiindulva az osztrák államnak nem az „elvárható minimumot” kéne nyújtania az ügyben, hanem haladéktalanul és határozottan kellene fellépnie a szennyezés mihamarabbi megfékezése érdekében.

Oláh Lajos szerint hazánknak - az Európai Bizottságon keresztül - nyomást kell gyakorolnia az osztrák ipari szereplőkre, valamint az őket közvetlenül szabályozó helyi hatóságokra is. A képviselő azért döntött úgy, hogy a nemzetközi fórum elé terjeszti a Rába-szennyezés ügyét, mert furcsának tartja, hogy miközben a tőlünk keletre fekvő Románia meg tudta fékezni a verespataki környezetpusztítást, addig nyugati szomszédunk, Ausztria képtelen erre. Oláh Lajos reméli, hogy a külső nyomásnak eleget téve az osztrák hatóságok a Rába környezeti problémájára olyan intézkedéseket hoznak majd, mellyel megakadályozhatóak lesznek a mostanihoz hasonló pusztítások.

A szocialista képviselő február végén Brüsszelbe látogat, ahol az Európai Unió környezetvédelmi illetékeseivel konzultál az osztrák környezetpusztítás kérdéseiről. Emellett Oláh Lajos felkéri a magyarországi EP-képviselőket, hogy saját európai frakciójukban segítsenek cselekvésre ösztönözni osztrák párttársaikat.

Mint ismeretes, az Észak-Dunántúl leghosszabb és legjelentősebb folyójaként számon tartott Rába évek óta folyamatos környezeti károkozásnak van kitéve az ausztriai bőrgyárak előírásoknak nem megfelelő működése miatt.

2007-ben a folyamatos szennyezés következtében ismét káros hab jelent meg a folyón, így Oláh Lajos - csatlakozva a civil szervezetek figyelemfelkeltő kampányához - az ügyben érintett politikusokat szólította meg. Oláh Lajos és Molnár Csaba 2007 júniusában együttesen lépett fel a Rába szennyezése ellen. Az akció részeként Oláh Lajos palackos Rába-vizet küldött az osztrák környezetvédelmi miniszternek, illetve a szennyezés ügyében illetékes szövetségi- és tartományi politikusoknak. A Greenpeace által végzett mérések ugyanis egyértelműen cáfolták az osztrák szervek állítását, mely szerint a Rába habzásáért felelősnek tartott gyárak által kibocsátott szennyezőanyagok nem érték el a már károsnak mondható határértékeket. Emellett Oláh Lajos levélben kereste meg Orbán Viktort, a Fidesz-MPSZ elnökét, valamint a párt országgyűlési és európai parlamenti képviselőit a Rába-szennyezés ügyében. A nyílt levélben arra kérte Orbán Viktort és pártját, hogy európai szinten is vessék latba befolyásukat osztrák néppárti politikustársaik meggyőzése érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását