2024. április 28. - Valéria

Zsidó sírokat romboltak, de elfogták őket

Elfogta a rendőrség a kaposvári zsidó temető sírjait megrongáló tetteseket; a két kaposvári fiatal - egy 15 és egy 16 éves kamasz - beismerte, hogy ők festettek önkényuralmi jelképeket huszonnégy sírra - közölte az MTI-vel kedden a Somogy Megyei Rendőr-fő
2008. február 5. kedd 12:48 - Hírextra
Bíró Gábor tájékoztatása szerint a két fiatalembert hétfőn este hallgatták ki. Ennek során nemcsak az elmúlt hét végén - vasárnapra virradó éjszaka - elkövetett temetőbeli sírrongálást ismerték el, hanem azt is, hogy január közepén ők rongálták meg a kaposvári zsinagóga udvarán álló gettóemlékművet is.

Az emlékműre, valamint a zsidó temető egyik sírkövére "A hazánk nem eladó!" feliratot, más síremlékekre horogkeresztet, nyilaskeresztet, áthúzott Dávid-csillagot festettek.

A szóvivő közölte azt ist, hogy a bűncselekménnyel gyanúsított fiatalok az előbbiek mellett elismertek egy kaposvári kínai üzlet sérelmére elkövetett rongálást, valamint elmondták, hogy tervük szerint a héten egy kaposvári kínai áruházat akartak Molotov-koktéllal megrongálni.

Ez utóbbi, valamint a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközök a házkutatások során előkerültek - tette hozzá Bíró Gábor.

Kemény Gábor, a kaposvári rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője az MTI érdeklődésére közölte: egy szélsőséges beállítottságú internetes portál egyik cikke szerint egy zsidó ember olyan kijelentéseket tett, amely a kamaszok szerint sérti Magyarországot és a magyarokat, s ezen felháborodva rongálták meg az emlékművet, majd a temető sírjait. A kínai üzlet megrongálása, illetve egy másik elleni tervek okára nem igazán adtak magyarázatot, de mint szavaikból kitűnt, az ok az lehet, hogy nem nézik jó szemmel az idegeneket - tette hozzá az osztályvezető.

A történtekkel kapcsolatosan hétfőn este kiadott közleményben Somogy megye valamennyi országgyűlési képviselője megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot. Leszögezték: elítélnek minden vallási közösség ellen elkövetett támadást, és elhatárolódnak az antiszemitizmustól. Az MDF megyei és kaposvári szervezete hasonló tartalmú közleményben ugyancsak kifejezte tiltakozását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását