2024. március 29. - Auguszta

Figyelik a szemetelőket

Február eleje óta kék-szürke egyenruhás csapat járja Bécs utcáit, és árgus szemmel figyeli - a szemetelőket, akik évente hétmillió eurós kiadást okoznak az osztrák főváros költségvetésének. A WasteWatcher nevű osztagnak egyelőre csak harminc tagja van, d
2008. február 4. hétfő 16:20 - Hírextra

Egyrészt tisztán - vagy még tisztábban - tartani a bécsi utcákat és parkokat, másrészt pénzt takarítani meg a városnak, vagy megelőzéssel, vagy ha másként nem megy, hát a bevasalt büntetések révén.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint évente mintegy 63.700 köbméternyi eldobott vagy kihajított tárgyat, használaton kívüli eszközt és közönséges hulladékot távolítanak el a pedáns város hírében álló Bécs közterületeiről. De pénzbe kerül az utcán gazdátlanul hagyott bevásárlókocsik begyűjtése is (évente húszezer kocsit "felejtenek" közterületen a vásárlók), a járdákon virító kutyapiszokról már nem is beszélve.

Az osztag keményen büntethet, ráadásul álcázhatják is magukat, egyszerű civilruhában. A helyszíni bírság elérheti a 36 eurót, de súlyosabb esetben feljelentést is tehetnek a "szemétfigyelők": akkor már a büntetést akár 2000 euróig terjedhet. Szolgálati idejük egyelőre este kilencig szól, de a város vezetése tervezi, hogy az éjszakai órákban is járőröznek majd a WasteWatcher tagjai a sűrű látogatott, forgalmas helyeken.

A hatóságok persze egyéb intézkedéseket is hoztak az egykori császárváros tisztában tartására. Az eddigi 14.000 szemétgyűjtő mellé újabb ezret helyeztek el városszerte: az élénk narancssárga kukákon külön lyukat képeztek ki a csikkeknek. Összesen 1450 automata áll már a bécsiek rendelkezésére, hogy a kutyapiszok felszedésére szolgáló műanyagzacskót ne kelljen otthonról hozniuk, de az eltávolítás mégis gyorsan és hatékonyan megtörténjen. A szolgáltatás ingyenes.

Egyébként a fővárosiak 87 százaléka áldásosnak tartja a WasteWatcher ténykedését. Túlnyomó zömük - 90 százalékuk - egyenesen szükségesnek tekinti a mostaninál szigorúbb ellenőrzést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását