2024. május 2. - Zsigmond

Balettet írt a csodagyerek

Egy 15 éves gyerek Maugli című balettjét mutatták be vasárnap este a moszkvai Kreml Nagy Koncerttermében, és az előadást maga az ifjú szerző vezényelte.
2008. február 4. hétfő 11:09 - Hírextra

A zeneszerző-karmester Alex Pryer Nagy-Britanniában élő, orosz származású fiatalember, (saját megállapítása szerint mellékesen) Konsztantyin Sztanyiszlavszkij, az orosz színjátszás múlt század eleji megújítójának dédunokája.

Pryer 10 éves korában adta első szóló koncertjét a Covent Gardenben, 12 évesen díjat nyert a BBC ifjú zeneszerzőknek kiírt pályázatán, s 13 éves kora óta a szentpétervári konzervatórium hallgatója.
Alex már több operát is írt. Kipling A dzsungel könyve című művének megzenésítéséhez az ötletet az Új Opera - a moszkvai Nagyszínház néhány volt szólista sztárjának társulata - adta az akkor 13 éves Alex Pryer korábbi szerzeményeinek ismeretében, s ez az együttes valósította meg az előadást. A koreográfiát Natalja Kaszatkina és Vlagyimir Vasziljev, a század végi orosz balett két csillaga jegyezte.
A zeneszerző úgy nyilatkozott, hogy szerinte nem balettet, hanem zenedrámát írt. Az előadás látványos, s igen vonzó lehet a gyerekek számára is, de a lényeg a történet mélyebb tartalma, amely azt feszegeti, hogy mennyire nem könnyű az egyén sorsa a társadalomban.

Arról, hogy milyen érzés ilyen fiatalon egy tapasztalt, nagy szimfonikus zenekart vezényelni, Alex Pryer úgy nyilatkozott: nem érdemes a kérdést a kor felől megközelíteni, hiszen a profik a szakmai tudás alapján ítélik meg egymást.

Kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg éppen hat műből álló történelmi operacikluson dolgozik, s egyszerre három operával foglalkozik, de azt hiszi, ez nem jó módszer, inkább egyet kell megírni, aztán folytatni.

A fiatal zeneszerző azt is kifejtette: igen aktuálisnak tartja az opera műfaját, amely ugyanúgy képes megújulni, ahogyan például a festészet is mindig megújult az idők folyamán. A XX. század a komorság és a borúlátás kora volt, de a XXI. század a népzene visszatéréséé és az olyan zenéé lesz, amelytől az emberek jól érzik majd magukat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását