2024. május 5. - Györgyi

Hogyan tudnak egyben maradni?

Sikerült megfejtenie a seregélyek rejtélyes rajmozgásának titkát egy fizikusokból, biológusokból és gazdasági szakemberekből álló európai kutatócsoportnak - adta hírül a Daily Telegraph című brit lap.
2008. február 3. vasárnap 19:43 - Hírextra

A tudósok azt szerették volna megtudni, hogyan sikerül a rajoknak annyira egyben maradniuk egy ragadozó támadása estén. Ehhez a római Tremini vasúti pályaudvar felett lejegyezték az egyenként kb. 3000 madarat számláló seregélyrajok mozgását.

Az adatok segítségével 3D-s számítógépes modelleket készítettek, hogy az egyes madarak viselkedését elemezhessék. Az eddigi modellek szerint egy madár bizonyos távolságon belül az összes többivel kapcsolatban van. A mostani megfigyelések szerint viszont egy seregély a távolságtól függetlenül hét szomszédját kíséri figyelemmel, így sikerül szétszakadás esetén is újra egyesíteni a rajt.

Ezek szerint a seregélyek okosabbak, mint azt eddig hitték. "Az a tény, hogy a szomszédaik száma, és nem a távolságuk számít, komplex kognitív képességekre vall" - nyilatkozik a témában a római Statisztikai Mechanikai és Komplexitási Központ kutatója, Irene Giardina.

A kutatás eredménye fontos lehet más szakterületek, így a mobil robottechnika számára is, ahol egyszerű robotok rajának összehangoltan, egyszerű szabályok alapján kell megoldania összetett problémákat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását