2024. május 2. - Zsigmond

Az SZDSZ és a Fidesz előcsatája

Az SZDSZ március 9-én háromszor fog nemet mondani a reformok leállítására, az ingyenesség hamis illúziójára és a szocializmusra - mondta Kóka János, a párt elnöke, amikor szombaton megnyitotta a szabad demokraták népszavazási kampányát a fővárosi WAM Desi
2008. február 3. vasárnap 07:24 - Hírextra
A Fidesz szerint a magyar emberek március 9-én világosan értésre fogják adni, hogy ők milyen országot szeretnének.

Kóka János azzal érvelt, hogy a hazugságok konzerválása megfizethetetlenül drága, mélyen igazságtalan és gátja a fejlődésnek. Hozzátette, hogy ma sem igazán tudunk megszabadulni a hazugságtól, emlékeztetett rá, hogy azokon a területeken, ahonnan az állam kivonult, eltűnt a hazugság.

Az SZDSZ elnöke szerint viszont máig megmaradtak olyan szektorok, ahonnan az állam nem vonult ki eléggé. Ezek között említette az egészségügyet, a szociálpolitikát és a felsőoktatást. Hozzátette, hogy pedig csak az egészségügyi rendszer fenntartása évente 1.500 milliárd forintba kerül.

A felsőoktatás kapcsán kiemelte, hogy míg Európában egy diplomás átlagosan 60-70, az Egyesült Államokban pedig 80-90 százalékkal keres többet, mint nem diplomás társa, addig Magyarországon 150 százalék a különbség. "A tandíj a lehető legjobb befektetés" - tette hozzá Kóka János, mert számítása szerint minden, a tandíjra befizetett, kamatokkal növelt forint 67-szeresen térül vissza.

Az egészségügy kapcsán megemlítette, hogy sokkal többről van szó, mint a kórházi napidíjról és a vizitdíjról, de eközben Magyarországon 300 forintokról vitáznak. Hozzátette, ha azt hazudjuk, hogy az egészségügy ingyenes, a világ elrobog mellettünk.

Az SZDSZ elnöke szerint a Kádár-rendszer sokféle hazugsága közül az általános választójog volt a legcinikusabb. Mint mondta: ma már számít a szavazatunk, ezért felszólította a hallgatóságát, hogy március 9-én menjenek el és mondjanak nemet a szocializmusra. Kóka János szerint hiába hazudja magát konzervatív pártnak a Fidesz, amit akar, az a szocializmus maga.

A pártelnök után felszólaló Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter arról beszélt: ha 1989-ben a demokratikus ellenzék tagjai kimondták, hogy Kádárnak mennie kell, akkor ma azt kell kimondani, hogy a kádárizmusnak mennie kell.

Kuncze Gábor volt pártelnök szerint a referendum arról a hatalomról szól, amely képtelen tudomásul venni a demokratikus választások végeredményét. A politikus úgy fogalmazott: szembe kell menni a népszavazás kezdeményezőivel, mert nem lehet hagyni, hogy az ország felelőtlen hatalommániások miatt elveszítse az esélyét.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter abszurd időszaknak nevezte a szocializmust, amely az egészségügyben ingyenességet és térítésmentességet ígért.

Demszky Gábor főpolgármester azt mondta: elképed a Fidesz antikapitalista megnyilvánulásaitól. A városvezető szerint a nagyobbik ellenzéki párt sajátos kapcsolatot ápol a Magyar Gárdával, hiszen a Fidesz "kokettál" a Jobbikkal. Budapest legnagyobb szégyenének nevezte, hogy, amikor az ő indítványára csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés nemkívánatosnak nyilvánította a Magyar Gárdát, ezt a Fidesz nem szavazta meg.

Az esemény előtt és alatt körülbelül egytucatnyian gyűltek össze a Király utcai kiállítóterem bejáratával szemben. A tüntetők szidalmazták az érkező SZDSZ-es politikusokat, egy idősebb hölgy a kiállítóterembe is bement, kezében egy "Ágnes, ez nem reform, hanem népirtás, gyilkosoknak börtönben a helye" feliratú orvosi köpennyel, a nőt Eörsi Mátyás volt frakcióvezető kísérte ki az épületből. Horváth Ágnes beszédét is bekiabálással zavarta meg valaki.

Az esemény elején és végén bemutatták az SZDSZ népszavazási kampányra készült rövidfilmjeit is. A két film amellett kampányol, hogy a választók mindhárom kérdésben szavazzanak nemmel a március 9-i referendumon.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője reagálásában azt írta: a kormánykoalíció olyan rossz állapotban van, hogy az SZDSZ már a saját koalíciós társával riogatja az országot. A magyar emberek március 9-én világosan értésre fogják adni, hogy ők milyen országot szeretnének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását