2024. április 18. - Andrea, Ilma

Magyar edző Leeds-ben

Egy sikeres ösztöndíjprogram révén Sóvágó Lajos személyében magyar edző készíti fel a jövő nagy magyar tornászreménységei között számon tartott Hídvégi Videt a Leeds Metropolitan Egyetemen.
2008. február 2. szombat 15:07 - Hírextra
A KSI-ben kezdett, 21 éves versenyző tavaly januárban költözött az észak-angliai - ipariból a közelmúltban diákközponttá alakult - városba annak a kezdeményezésnek köszönhetően, amelynek hátterében az intézményben tanító Németh László, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének volt elnöke áll.

"A heti kilenc edzés mellett közgazdaságtant és angol nyelvet tanulok. A világversenyeken már korábban felszedtem egy középfokú nyelvtudást, amelynek itt jó hasznát veszem, de azért persze örülök, hogy egy kollégiumi épületben lakom a többi ösztöndíjas magyar hallgatóval. Mostanában nincs sok üresjárat, mert javában készülök a májusi, lausanne-i Európa-bajnokságra, mondjuk ma csak három órát tudtam gyakorolni, mert beszakadt a tenyerem" - mutatja a vérző sebet Hídvégi, aki a tavaly Bangkokban nyert ezüstérmével az egyetem első Universiade-medálját szerezte. Történelmi sikere kapcsán a hallgatók helyi lapja egész oldalas interjút közölt le vele.

A Berki Krisztiánnal együtt felnőtt kiválóságnak - akinek Eb-első és vb-második kortársához hasonlóan a ló a specialitása - mindazonáltal hosszú út vezetett a leeds-i tornacsarnokig: 2005-ben edzés közben mindkét bal alkarcsontját eltörte, ami miatt hónapokra kidőlt a sorból. Egyelőre csak az egyik fémlemezt távolították el a karjából, a másik még ott púposodik a bőre alatt.

"Lassan ezt is ki kéne venni, de most nincs idő rá. Keményen dolgozom az Eb miatt, és gyakorlok egy teljesen egyedi elemet is, amelyet egy napon rólam nevezhetnek el, ha alkalmam lesz vb-n vagy Világkupa-döntőn bemutatni" - tette hozzá.

A forradalmi mozdulatsor az 1990 óta Leeds-ben élő szakember, Sóvágó Lajos fejéből pattant ki, aki korábban az olimpiai bajnok Csollány Szilveszterrel is dolgozott Újpesten.

"A helyi szövetség felkérésére érkeztem ide, nyolc-kilenc évig tanítottam, irányítottam az ifi és a felnőtt férfi válogatottat, de most már csak az edzősködésre összpontosítok. Vid személyében egy kiváló képességű tornász került a kezem alá, aki hozzáállásával egyszersmind példakép lehet a többi magyar diák számára. A 2012-es londoni olimpiáig egy igazi sokoldalú klasszissá válhat, aki nemcsak lólengésben, hanem a ma már egyre kevésbé divatos összetettben is a legjobbak közé kerülhet" - fejtegette a KSI egykori trénere.

A leeds-i bázis olyan szempontból is "kapóra jöhet" a mesternek és tanítványának, hogy sem a 2009-es londoni világbajnokság, sem a 2010-es birminghami Európa-bajnokság, sem a londoni olimpia kedvéért nem kell majd különösebben akklimatizálódniuk...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását