2024. április 23. - Béla

Kiss Péter utat építene

Nagyon erős kormányzati szándék támogatja a 86-os számú főút mielőbbi korszerűsítését azért, hogy a térség gazdasági fejlődése szempontjából döntő fontosságú négysávos gyorsforgalmú út megépüljön, csillapítva azt a már elviselhetetlen mértékű kamionforgal
2008. február 2. szombat 17:25 - Hírextra
"Gyorsabban haladni annál, mint ami fizikailag lehetséges, nem lehet, de ennek a határáig szeretnénk feszíteni a lehetséges határidőket, szerintem az ehhez a szükséges források, a szakmai döntések is a lehetséges határait feszegetik" - mondta.

Hangsúlyozta: a kormány nem tekinti a 86-os főút fejlesztését helyi problémának, szavai szerint ez egy országos ügy, amelyre a kormányzat is odafigyel, hiszen azt a régió fejlesztése szempontjából kulcskérdésnek tartja.

A fórumon Boros Péter, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási igazgatója elmondta: a három megyét érintő 86-os számú főút vonalának egésze szerepel a Közlekedés Operatív Programban, az Országgyűlés által elfogadott autópályatörvény szerint pedig az út Szombathely-Csorna közötti 61 kilométer hosszúságú szakasza M86-os néven kétszer kétsávos új építésű autóútként valósul meg. A 86-os főút teljes hosszának korszerűsítésére a Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretéből a régió számára rendelkezésre álló 160 milliárd forintból 100 milliárd forintot fordítanak.

Az ütemezés szerint Vas megyében a már épülő, Vát községet elkerülő szakasz átadása 2008 közepén várható, a Szelestét elkerülő 3,7 kilométer hosszúságú szakasz esetében a közbeszerzést még ebben az évben lefolytatják a munkálatok pedig 2009 tavaszán indulhatnak. Ugyanez a helyzet a Vát-Szombathely közötti 9,2 kilométer hosszúságú szakasz esetében is. Még ebben a hónapban megtörténik a 88-as főút Sárvárt elkerülő, befejező szakaszának közbeszerzési kiírása és az építési munkák 2008 harmadik negyedévében elkezdődhetnek.

A fórumon jelen lévő polgármesterek közül többen a lakosság türelmetlenségének adtak hangot. Elmondták, szeretnék ha a kamionforgalom csillapítására addig is történnének hathatós intézkedések, míg a tervezett beruházások megvalósulnak. Ismét javasolták, hogy a kormányzat vezessen be útdíjat, amely a kis favak elkerülésére ösztönözné a kamionosokat, illetve kapjanak az önkormányzatok mobil sebességmérő készülékeket.

Kiss Péter segítségét ígérte a települések vezetőinek, szavai szerint a szakemberek ismét megvizsgálják majd, hogy hol lehetne útdíjat bevezetni úgy, hogy az az érintett falvakban csökkentse a kamionforgalmat. Szintén ígéretet tett a kancelláriaminiszter arra, közbenjár annak érdekében, hogy a lehetőségek határain belül felgyorsuljon a nyomvonal kijelölésekhez és érvényes építési engedélyekhez szükséges környezetvédelmi hatástanulmányok elkészítése és elinduljon a területek kötelező régészeti feltárása is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását