2024. április 29. - Péter

Forró a helyzet

Az általános felmelegedés szegények tízmillióit fenyegetheti 2030-ra Afrika és Dél-Ázsia egyes régióiban, mivel jelentősen csökkenhet legfontosabb élelmiszernövényeik termesztése - figyelmeztetnek amerikai szakértők.
2008. február 2. szombat 16:40 - Hírextra
A Földön élő egymilliárd szegény nagy többségének megélhetése teljesen a mezőgazdaságtól függ - emlékeztetett David Lobell, a kaliforniai Stanford Egyetem élelmezésbiztonsági és kutatási programjának vezetője.

"Lényeges felmérni, hogy hol jelenti a klímaváltozás a legnagyobb veszélyt a mezőgazdasági kultúrákra, hogy így a következő két évtizedben az éhínség és a szegénység elleni erőfeszítéseinket ehhez tudjuk igazítani" - fejtette ki a szakértő a Science című folyóirat pénteken megjelent számában.

"A mezőgazdaság az egyike azon emberi tevékenységeknek, amelyek sajnálatos módon a legjobban ki vannak téve a klímaváltozásnak" - jegyezte meg közleményében a kutatást vezető Lobell.

A tanulmány szerzői húsz számítástechnikai modellt elemeztek, hogy meghatározzák a klímaváltozás várható hatásait abban tizenkét régióban, amelyben a Föld leginkább alultáplált népességének többsége él. Arra a következtetésre jutottak, hogy 2030-ra a megvizsgált övezetek többségében a hőmérséklet egy Celsius-fokkal emelkedik, míg bizonyos térségekben, így Dél-Ázsiában és Észak-Afrikában, Közép-Amerikában és Brazíliában az egyes évszakokban lehulló csapadék mennyisége jelentősen csökken. A klímaváltozás hatása várhatóan Afrika és Ázsia déli részében lesz a leginkább érezhető.

Dél-Afrikában az előrejelzés szerint a kukorica termelése 30, Dél-Ázsiában pedig a köles-, a kukorica- és a rizstermelés legalább 10 százalékkal csökken.

Marshall Burke, a Stanford Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője elmondta: meglepte őket a klímaváltozás hatásának várható mértéke az adott térségekben. Ennek kivédésére a világ növénytermesztési hozamainak elemzésével próbálják megállapítani az elsődlegesen fontos befektetéseket - tette hozzá.

A szerzők szerint korai vagy késői vetéssel, vagy a kultúrák cseréjével is lehet segíteni, de költségesebb megoldásokra is szükség lesz. Ezek között említik új kultúrák kifejlesztését és az öntözés fejlesztését.

A tanulmány arra is rámutat, hogy egyes fejlődő térségekre, például a kínai búzatermesztésre rövid távon kedvező hatása lehet a klímaváltozásnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását