2024. május 5. - Györgyi

Vitáznának a fiatal szocik

Vitát kezdeményez a közszolgálatiságról a Fiatal Baloldal (FIB), ezért levélben kereste meg az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT), a parlamenti pártokat és ifjúsági szervezeteiket - közölte a baloldali szervezet két vezetője pénteken az MTI-vel
2008. február 1. péntek 11:36 - Hírextra
Őrsi Gergely budapesti elnökhelyettes és Pápai Gábor országos elnökségi tag az után adott ki közleményt, hogy szerdai határozatában az ORTT megállapította: a Magyar Rádió MR2-Petőfi adója nem tesz eleget a médiatörvényben a közszolgálati műsorszolgáltatóknak előírt alapelvi követelményeknek.

A testület megkereste a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumát is azzal a javaslattal, hogy közösen értelmezzék a közszolgálati feladatokat. A rádió válaszul azt közölte: örömmel fogadja az ORTT felhívását a párbeszédre.

A FIB szerint "az ORTT-döntés, a magyar jogszabályok és a hétköznapok gyakorlata közti ellentmondás egyértelmű és világos", "az elavult kultúra és közszolgálatiság-értelmezés (pedig) idealizált, a valóságban nem létező hallgatókat keres".

"A kultúra nem (...) változtathatatlan, múltban gyökerező tömb, hanem változó, alakuló, dinamikus áramlás", amely együtt él velünk. Ennek bizonyítéka, hogy a Petőfi Rádió hallgatottsága az elmúlt időszakban többszörösére nőtt, különösen a rádió célcsoportjaként megjelölt fiatal korosztályokban - hangoztatták a FIB vezetői.

Véleményük szerint a közszolgálatiság szerepét, a közös fenntartású nemzeti intézmények funkcióját ma meg kell határozni, ezért újra kell gondolni, melyek azok a tartalmak és szolgáltatások, amelyek valóban a magyar közösséget szolgálják.

Az 1996. évi médiatörvény szerint közszolgálati az a műsor, melyben "a közszolgálati műsorszámok meghatározó szerepet játszanak, és amely a műsorszolgáltató vételkörzetében élő hallgatókat, nézőket rendszeresen tájékoztatja közérdeklődésre számot tartó kérdésekről".

Ugyanez a jogszabály rögzíti azt is, mit jelent a közszolgálati "műsorszám". Eszerint annak a hallgatók, (vagy nézők) tájékozódási, kulturális, állampolgári, életviteli szükségleteit, igényeit kell kielégítenie.

Legutóbb a pártok között a digitális átállással összefüggésben merült fel a médiatörvény újraszabályozásának szükségessége, a közszolgálatiság kereteinek, tartalmának újragondolása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását