2024. május 14. - Bonifác

Szünetel a sztrájk!

Pénteken hajnali 3 órakor megkezdődött a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) által határozatlan időre meghirdetett sztrájk a MÁV Zrt.-nél, a MÁV-START Zrt.-nél és a MÁV Gépészeti Zrt.-nél. A VDSZSZ sztrájkjához a MÁV Cargo Zrt. munkavállalói sz
2008. február 1. péntek 11:40 - Hírextra
Délben

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) péntek déltől felfüggesztette a sztrájkot. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke az MTI-nek elmondta: a VDSZSZ folytatja az egyeztető tárgyalásokat a MÁV vezetésével, és ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor legkésőbb hétfőn folytatják a határozatlan idejű munkabeszüntetést. A VDSZSZ fél kettőkor sajtótájékoztatón ismerteti álláspontját. A MÁV igyekszik megszervezni a vonatközlekedést. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint remélik, hogy a péntek délután megnövekedett utazási igényeket már ki tudják elégíteni és szombat hajnalra helyreállhat a menetrend szerinti közlekedés.


Délelőtt


Nem született megállapodás A MÁV és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete között a péntek délelőtti tárgyaláson, a sztrájk folytatódik. Nincs egyezség a még elégséges szolgáltatásról sem - közölte Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője. A tárgyalások szombaton 15 órakor folytatódnak a MÁV Zrt.-nél - tette hozzá a szóvivő. Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke az MTI-nek elmondta: nem közeledtek az álláspontok a bérkövetelésben, azt viszont sikerült elérniük, hogy a munkáltató megértette a követelésüket. A MÁV Zrt. vezérigazgatója által a szakszervezeti követelések törvénytelenségéről hangoztatott álláspontból visszavonulás látszik - mondta Gaskó István.

Reggel

A sztrájk idejére nyújtandó elégséges szolgáltatásról nem született megállapodás a csütörtök délutáni egyeztetésen, ezért a vonatközlekedésben késésekre, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre lehet számítani.

Feledy István, a VDSZSZ vezető ügyvivője az MTI-nek elmondta, hogy a sztrájk kezdetekor a Nyugati pályaudvaron tartózkodott, ahol kocsivizsgálók, jegyvizsgálók és tolatásvezetők léptek sztrájkba. A részvétel nem százszázalékos, de olyan nagy a többség, hogy nemigen tudnak a vonatok elindulni a pályaudvarról - tette hozzá.

A vezető ügyvivő közölte: a VDSZSZ számít arra, hogy a munkáltató feljelenti a szakszervezetet a sztrájk miatt, de - mint mondta - ez bevett szokás, és a VDSZSZ még nem vesztett el ilyen pert.
Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a sztrájk miatt az ország számos településén nem tudnak elindulni az üzemkezdés utáni első járatok, "késésekre, kimaradásokra kell számítani."

A Déli, a Nyugati és Keleti pályaudvarról nem indulnak, illetve nem is érkeznek ide vonatok. A forgalmat a külső pályaudvarok, köztük a Kelenföldi és a rákospalotai bonyolítja - tette hozzá.
Lajosmizsén, Győrben, Rajkon, Tatabányán, Szobon, Esztergomban és Komáromban szintén kimaradnak az első járatok. Miskolc térségében, Szerencsen, Egerben Nyékládházán, Sátoraljaújhelyen és Füzesabonyban is bizonytalan a korai vonatok indulása. Pécs és Szeged térségében, Gyékényesen, Szentlőrincen, Kaposváron, Mohácson, Lökösházán is kimaradásra számítanak.

A MÁV-START dolgozói közül nyolcszázan, a forgalomirányítók közül ezerötszázan teljesítenek szolgálatot ezekben az órákban, de a munkáltató jelenleg nem tudja, hogy hányan sztrájkolnak a dolgozók közül. A mozdonyvezetők nem vesznek részt a munkabeszüntetésben - mondta az MTI-nek Kavalecz Imre.

Országszerte alig járnak a vonatok, de a kora reggel elindított járatok többségén is csak kevesen utaztak, az állomásokon sincsenek sokan a várakozók, a tájékoztatás folyamatos, de szinte mindenütt bizonytalan a vonatok indulása, illetve érkezése - tudta meg az MTI vasúti területi igazgatóságok munkatársaitól. A sztrájk jelentősen érinti az egész országot, kivételnek számít például Szeged környéke, illetve a Budapest elővárosi forgalom - fogalmazott Feledy István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) vezető ügyvivője. A MÁV közleménye szerint a reggeli szolgálatváltások után derül ki, hogy kik lesznek többségben a vasútnál: azok, akik sztrájkolnak, vagy azok, akik felveszik a munkát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását