2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Számlálják a hajléktalanokat

A főváros környéki erdőterületen élő hajléktalanokat is összeszámlálják a Menhely Alapítvány által szervezett hétvégi akcióban. A szociális munkások sokszor nem ismerik - a nagyobb telepek kialakulásához is kedvező helyszínt kínáló - erdőterületet.
2008. február 1. péntek 11:17 - Hírextra
Ezért a Pilisi Parkerdő munkatársai minden helyszínre elkísérik az önkénteseket - tájékoztatta közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt. a távirati irodát.
A legutóbbi, 2005-ös számláláskor mintegy 200 fő lakott a fővárosi erdőkben. Ez a szám a nyári időszakban a többszörösére duzzadhat, hiszen télen sokan behúzódnak a melegebb, szélvédett belvárosi részekre vagy a menhelyekre.

Az erdészet tapasztalatai szerint leghamarabb ott keresnek helyet maguknak a hajléktalanok, ahol van tömegközlekedési és vízvételi lehetőség. Nagyobb telepek főleg a pesti oldal zárványerdeiben alakulnak ki, a budai oldal nagy kiterjedésű erdőségeinek főleg a szélén állnak a kalyibák és sátrak. Egyes telepeken akár 20-30 fő is lakik.

A legtöbb erdei hajléktalantelep környékén rengeteg szemét halmozódik fel. Nem ritka az egy-két ember által összehordott 100-200 köbméter hulladék sem. Nemcsak a természeti értékeket - például barlangokat -, hanem sokszor az erdő létét is veszélyeztetik a telepek. Minden évben több olyan tűzeset fordul elő, amely hajléktalantelepről indult. A tüzeléshez, építéshez általában a fiatal - kézi szerszámmal kivágható - fákat vágják ki, ezek hiánya hosszú távon az adott erdőállomány fennmaradását veszélyezteti. A parkerdőkben külön gondot okoznak a hajléktalanok által tartott kutyák és a hulladékhalmokban megtelepedő rágcsálók - áll a tájékoztatóban.

Tavaly a Szociális és Munkaügyi Minisztérium anyagi segítségével 105 hajléktalan térhetett vissza az erdőből a társadalomba. Az emberi és természeti értékeket egyaránt mentő akcióban a Pilisi Parkerdő az elköltözők után mintegy 1300 köbméter hulladékot szedett össze. Az erdészet szerint a "jó helyek" azonban nem sokáig maradnak lakatlanok.

A Menhely Alapítvány három év után ismét felméri hányan élhetnek Magyarországon fedél nélkül. A legutóbbi, 2005 telén készített felmérés alapján legalább háromezerre becsülték a budapesti utcákon, közterületeken, parkokban vagy kapualjakban élők számát. A fővárosi szállókon további ötezer hajléktalan élt.

A szakemberek jelenleg 25-30 ezerre becsülik országos szinten a fedél nélkül élők számát. A fővárosban ötezerre, vidéken összesen 6-7 ezerre tehető az ágyak száma a szállókon, ám sok hajléktalan nem akarja igénybe venni ezeket a menhelyeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását