2024. május 12. - Pongrác

Megszámolják a hajléktalanokat

A hétvégén, szombatról vasárnapra virradó éjszaka számolják össze a hajléktalan embereket a fővárosban és környékén, valamint több vidéki városban; a felméréshez számítanak önkéntesek jelentkezésére is. Magyarországon második alkalommal mérik fel a fedél
2008. február 1. péntek 14:07 - Hírextra
A legutóbbi, 2005 telén készített felmérés alapján legalább háromezerre becsülték a budapesti utcákon, közterületeken, parkokban vagy kapualjakban élők számát. A fővárosi szállókon akkor további ötezer hajléktalan élt.

Vidéken 6-7 ezerre, Budapesten 5 ezerre tehető az ágyak száma a szállókon, ám sok hajléktalan nem akarja igénybe venni ezeket a menhelyeket. Őket a fővárosban utcai szociális munkások keresik fel rendszeresen, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak, vagy ha kell, esetleg mentőt hívjanak.

A főváros környéki erdőkben, sátrakban, viskókban is nagyon sokan laknak. Szakemberek szerint ők a lehetőségeikhez képest viszonylagos biztonságban vannak, mivel általában csoportokban élnek együtt.

A hétvégi számlálást az e célra alakult Február Harmadika Munkacsoport végzi, s a programban még a párizsi statisztikai hivatal is részt vesz megfigyelőként. A "népszámlálást" jórészt önkéntesek végzik, akik párosával mérik fel a számukra kijelölt területen élők számát.

A fővárost számlálókörzetekre osztják, a Hungária körúton belül egy, az ezen kívül eső területeken pedig két négyzetkilométert kell bejárniuk az erre vállalkozóknak. A belvárosi körzetben 70, a külterületeken 240 körzetet hoztak létre. Az akciót egy éjszaka alatt kell lebonyolítani, nehogy az állandóan mozgásban lévő hajléktalanok közül valakit kétszer is megszámoljanak.

Azokat az "önkéntes számlálóbiztosokat", akik részt kívánnak venni a felmérésben, és vállalják, hogy a város egy körzetét gyalog vagy kerékpárral bejárják, szombaton délután négy órakor a XIII. kerületi Dózsa György út 152. alatti szállón várják.

A felmérésre azért is szükség van, mert a szervezet szeretné elérni, hogy a 2011-es európai uniós szintű hivatalos népszámlálásból ne maradjanak ki a hajléktalanok. Azért mindig február 3-ára szervezik az összeírást, mert ez az egyik legalacsonyabb átlaghőmérsékletű nap.

A fővárosban több olyan szervezet is működik, amely a hajléktalanokat segíti. Ezek között az 1989-ben alakult Menhely Alapítvány a 338-4186-os telefonszámon, a nap 24 órájában hívható diszpécserszolgálatán várja azoknak a bejelentését, akik az utcán segítségre szoruló embert látnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását