2024. április 25. - Márk

Többet loptak, kevesebbet öltek

Többet loptak, de kevesebbet gyilkoltak a tavalyi évben Csehországban. A rendőrség által tavaly nyilvántartásba vett mintegy 357 500 bűncselekmény, azonban majdnem 21 ezerrel több mint 2006-ban - olvasható a cseh belügyminisztérium internetes honlapján.
2008. január 31. csütörtök 11:28 - Hírextra
Ivan Bílek, a cseh országos rendőrfőkapitány helyettese úgy véli: a bűncselekmények számának megugrásában nagy szerepe van annak, hogy a tavalyi évben már bűncselekménynek minősült az, ha valaki ismételten jogosítvány nélkül vezetett. Tavaly mintegy 9000 ilyen eset történt. Ugyancsak jelentősen, több mint hatezerrel megnőtt az ittas állapotban elkövetett bűncselekmények száma.
A legkedvezőbb hírt azonban a gyilkosságok számának a csökkenése jelenti. Míg 2006-ban 231 gyilkosság történt az országban, addig tavaly már csak 196-ot jegyeztek fel.

A bűncselekmények felderítettsége tavaly 38,85 százalékos volt, valamivel alacsonyabb, mint 2006-ban és 2005-ben. A legnagyobb problémát az ország minden nagyobb városában szaporodó zsebtolvajok jelentik. A "zsebesek" által eltulajdonított tárgyak között vezetnek a mobiltelefonok, a pénztárcák jelentősen lemaradva a második helyre szorultak. A zsebtolvajlás felderítettsége továbbra is igen alacsony, bár Prágában időnként speciális zsebtolvajellenes kommandók működtek.
A tavalyi év nagy érdeklődéssel kísért újdonsága, hogy a családon belüli erőszak miatt a hatóságok az elkövetőket a családi fészek időleges elhagyására kényszeríthették.

"Tavaly 790 esetben alkalmaztuk ezt a büntetést. Az esetek döntő többségében férfi elkövetőkről volt szó, nőket mindössze nyolc alkalommal kényszerítettünk a közös háztartás időleges elhagyására" - magyarázta Bílek.

Ezen a téren a legszigorúbban az észak-morvaországi rendőrök jártak el: ők 242 személyt tettek ki a lakásából, míg a legengedékenyebbek a nyugat-csehországiak voltak: ott csak 42 esetben alkalmazták ezt a módszert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását