2024. április 20. - Tivadar

A Zsolnay negyedbe kerülhet a Kiállítótér

Elképzelhető, hogy nem épül meg az eredeti helyszínen és a Zsolnay Kulturális Negyed része lesz a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik fő projektje, a Nagy Kiállítótér - közölte a baranyai megyeszékhely polgármestere csütörtökön Pé
2008. január 31. csütörtök 21:08 - Hírextra

Az önkormányzat szerdán levelet kapott az önkormányzati és területfejlesztési minisztériumtól, amelyben több kockázati elemre hívták fel a figyelmet az építkezésre vonatkozóan. A közgyűlés ezért csütörtöki ülésén levette a napirendről a kiállítótér nyertes tervezőjével indítandó közbeszerzési eljárásra vonatkozó javaslatot - mondta el Tasnádi Péter.

Hozzátette: szükséges megvizsgálni, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed alkalmas-e a kiállítótér funkcióinak átvételére és a kérdést rövid időn belül újra a közgyűlés napirendjére kell tűzni. Ehhez egyeztetések kezdődnek a projekt másik gazdájával, a Baranya Megyei Önkormányzattal is. Az biztos, hogy akkora kiállítótér, amely az eredeti tervekben szerepel, az új helyszínen nem helyezhető el.
A szocialista polgármester beszámolt arról, hogy a pécsi Káptalan utcába tervezett létesítmény régészeti költségei a korábban kalkulált 25 millió forint helyett 264 millió forintba kerülnének, az épülethez közel pedig parkolóra is szükség lenne, amely további egymilliárd forinttal drágítaná az építkezést. Ezt az EKF büdzséjéből nem lehet kigazdálkodni.

Tasnádi Péter elmondta: a változtatással kétmilliárd forintot takarítanának meg, s azt a program más céljainak megvalósítására fordíthatnák.

Páva Zsolt, a közgyűlés ellenzéki, Fidesz-KDNP frakciója vezetőjének értelmezése szerint a minisztérium levele azt jelenti, hogy a kormányzat megvonta a bizalmat a pécsi városvezetéstől.
"Egy év és tizenegy hónappal 2010 előtt nem arról kellene vitatkozni, hogy melyik épület hol legyen, hiszen erre volt idő bőven. Az épületnek már állnia kellene. Ami itt folyik, az a dilettantizmus netovábbja" - tette hozzá.

A megváltozott helyzet okán csütörtökön a jobboldali többségű Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése is levette napirendjéről a Nagy Kiállítótér megvalósításával kapcsolatos javaslatot. A testület kereszténydemokrata elnöke szerint azért, mert "nincs kivel szerződni".

Hargitai János azt mondta: az új helyszín elfogadhatatlan a megyei önkormányzat számára, ezért azt nem támogatják, mivel a kiállítótér a Zsolnay negyed részeként éppen azt a funkciót nem töltené be, amelyért épülne, vagyis helyet biztosítana a megyei múzeumi igazgatóság több kiemelkedő jelentőségű gyűjteményének.

A politikus megjegyezte, hogy az EKF-program 324 millió forintból készült megvalósíthatósági tanulmánya szerint a kiállítótér megépítése éppen a Káptalan utcában lett volna a legmegfelelőbb. Ezt a javaslatot eddig a város és a megye döntéshozói is támogatták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását