2024. április 25. - Márk

A londoni férfi

A londoni férfi című filmnek tipikus Simenon-hangulata van, és e lenyűgöző teljesítményhez nagyban hozzájárul az, hogy fekete-fehéren forgatták - mondta Tarr Béla alkotásáról John Simenon.
2008. január 29. kedd 07:14 - Hírextra
Tarr Béla stílusa és megközelítése egyaránt segít megteremteni azt az atmoszférát, amelyet a könyv sugall - vélekedett John Simenon.

A kikötői pályaudvaron dolgozó, elmagányosodott váltóőr történetét elmesélő könyv egy burokban játszódik, mivel ugyan a környezet egy megszállott, fura hátteret képez köré, az egész mégis egyetlen ember elméjében is megtörténhet - érzékeltette az alkotás hangulatát az író fia, hangsúlyozva, hogy ez a hangulat teljesen átsugárzik a filmen is.

A jogörökös elmondta, hogy ugyan a forgatás helyszínén nem járt, mégis lenyűgözőnek tartja, hogy a Korzikán forgatott képeken egy északi tengeri kikötő hangulatát tudták megteremteni a filmesek.

Kitért arra is, hogy a kötet keletkezésekor még nem élt, ugyanakkor feltételezi, hogy az akkoriban harmincas évei közepén járó édesapja még kevésbé pesszimistán látta a világot.

John Simenon felidézte, hogy egyszer még a kész fázis előtt Budapesten látta Tarr Béla alkotását, majd Cannes-ban is megnézte, utóbbi helyen azonban nem sokat adott a közönség reakcióira, mivel "a Cannes-ban megforduló emberek sokkal inkább magukkal vannak elfoglalva, mintsem a filmekkel".

A budapesti bemutatótól azonban nagyon sokat vár - fűzte hozzá. Tarr Béla 135 perces filmjét, amely 2004 és 2007 között, magyar-francia-német koprodukcióban készült, január 31-től tekinthetik meg a nézők a magyarországi mozikban. A londoni férfit, amelyet a cannes-i nemzetközi bemutató után már számos külföldi városban, így Grazban, Ljubljanában, Torinóban, Tallinnban és Tajpejben is láthatott a nemzetközi közönség, a fővárosi és vidéki mozikban egyszerre kezdik vetíteni.

A forgatást 2005-ben kezdték Korzikán. A francia producer, Humbert Balsan öngyilkossága és cége, az Ognon Pictures jelentős adóssága miatt a munka néhány nap után félbeszakadt, majd tavaly márciusban folytatódott.

A forgatókönyvet Georges Simenon azonos című novellájából Krasznahorkai László és Tarr Béla írta. A társrendező és vágó Hranitzky Ágnes, az operatőr Tarr Béla berlini tanítványa, a magyar származású Fred Kelemen, a zenét a rendező korábbi filmjeinek komponistája, Víg Mihály szerezte.

Az angolul és franciául forgatott, fekete-fehér filmben a főszereplőt, a kikötői pályaudvaron dolgozó, elmagányosodott váltóőrt, aki egy gyilkosság szemtanúja lesz, Miroslav Krobot cseh színész-rendező, feleségét a brit Tilda Swinton alakítja. Lányukat Bók Erika játssza, akit a közönség Tarr Béla Sátántangó (1994) című filmjében kislányként ismerhetett meg.
John Simeon 1949-ben Amerikában született, édesanyja a belga író második felesége, Denyse Ouimet. Georges Simenon és családja tíz év után, 1955-ben tért vissza Európába, először Svájcban telepedtek le. Simenon és Denyse Ouimet 1964-ben vált el.

A több száz regényt és novellát jegyző Georges Simenon, akit a legtöbben a Maigret-történetek írójaként ismernek, 1989. szeptember 4-én Lausanne-ban hunyt el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását