2024. május 8. - Mihály

70 éves a királynő

Január 31-én lesz hetven éves Beatrix holland királynő, akinek igen nagy szerepe van abban, hogy Hollandiában töretlen a királyság népszerűsége. Alattvalói egyben az 1890-ben kezdődött "nőuralom" negyedik koronás főjét köszöntik: a jelenlegi uralkodó Emma
2008. január 29. kedd 12:01 - Hírextra

Vele véget is ér a királynők sora, hiszen három fia van, a legidősebb Willem-Alexander herceg 116 év óta az első férfi trónörökös.

Beatrix Wilhelmina Armgard már megszületésekor megkapta a Hollandia hercegnője, az Oranje-Nassau hercegnője és a Lippe-Biesterfeld hercegnője címet. A II. világháborúban a német megszállás elől a királyi család Angliába, majd Kanadába menekült és csak 1945. augusztus 4-én tértek vissza az immár újra szabad Hollandiába. Juliannát 1948-ban koronázták meg, Beatrix ettől kezdve számított trónörökösnek, majd 18. születésnapján az Államtanács tagjának is kinevezték.
A leideni egyetemen 1961-ben jogi doktorátust szerzett Beatrix 1966. március 10-én ment férjhez Claus von Amsberg német származású diplomatához. Házasságkötésüket kezdetben nem nézték jó szemmel a hollandok, de a megnyerő Clausnak sikerült a negatív közhangulatot megfordítania, 2002-ben bekövetkezett halála az egész nemzetet gyászba borította.

Beatrix a legtöbb európai uralkodónál nagyobb hatalommal rendelkezik, fontos szerepe van a kormányalakítások idején, s a miniszterelnökkel hetente folytatott találkozókon módja van befolyásolni a kormány politikáját. Politikai szereplésének fontos momentuma a parlamenti ülésszakot megnyitó trónbeszéde. Az uralkodó számos ország képviselőit fogadja, s maga is sok helyen jár a világban. Magyarországon 1996. május 21-23. között tett hivatalos látogatást férjével, a holland uralkodói pár ezt megelőzően 1986 októberében, a holland kulturális hónap alkalmából látogatott Budapestre.

A királynőt nagyon ritkán idézik közvetlenül a sajtóban, mivel a kormányiroda ezt szabja a vele készítendő interjúk feltételeként. A szabályozást nem sokkal trónra lépése után léptették életbe, hogy megkíméljék a politikai komplikációktól.

Beatrix királynő az európai egyesítésben játszott kiemelkedő szerepéért 1996-ban Károly-díjat kapott. Bár nem halmozza a kitüntetéseket, 2005. február 8-án mégis átvette a Leideni Egyetem díszdoktori címét, ünnepi beszédét a televízió élő adásban közvetítette.

A királynő szabadidejében szeret síelni, úszni, teniszezni és lovagolni, de leginkább vitorlázni. Több olyan társadalmi szervezetben is szerepet vállal, amelyek a testi és szellemi fogyatékosok helyzetével, a szociális problémákkal foglalkoznak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását