2024. május 8. - Mihály

Mezzo Nemzetközi Operaverseny

Megkezdődött a Mezzo Nemzetközi Operaverseny második fordulója hétfőn Szegeden; a tizenöt országból érkezett énekesek részvételével megrendezett középdöntő eredményhirdetését szerdán délután tartják, ekkor derül ki, hogy ki jutott be a novemberi döntőbe -
2008. január 28. hétfő 17:35 - Hírextra
Havas Ágnes elmondta: eddigi tapasztalataik azt mutatják, hogy jó ötlet volt eltérni a nemzetközi versenyeken általában megkövetelt feltételektől. Mindenki örült annak, hogy sem korhatárhoz, sem képzettséghez nem kötötték a jelentkezést - hangsúlyozta az igazgató.

"Erről sokat vitatkoztunk a kiírás előtt, mert tudtuk, hogy sokat kockáztatunk, esetleg azt, hogy elárasztanak bennünket az amatőrök" - vélte az igazgató, hozzátéve: nem így történt, csak egyetlen, egy francia amatőr kórusban éneklő hatvan fölötti bariton jelentkezett. Mint megjegyezte, őt szívesen tovább is engedték volna, ha nem találnak az adott szerepre egy nála is jobb énekest.
Diákok is nagyon kevesen neveztek, nyolcvan százalék fölött van azok aránya, akik már a pályán vannak és szereztek minimális színpadi gyakorlatot - mutatott rá Havas Ágnes.

Utalt rá: azok, akik rutin híján más versenyeken a drukk miatt nem mert elindulni, nagyon örültek, hogy ezen a megmérettetésen bemutatkozhattak a nemzetközi mezőnyben.

A világtendencia érvényesül a versenyen a tekintetben is, hogy bizonyos hangfajok képviselőiből kevés van, változatlanul csekély például a tenoristák száma - fűzte hozzá Havas Ágnes, kiemelve ugyanakkor, hogy a szegedi elődöntőre a bukaresti operából hat fiatal tenor is jelentkezett, és ez megemelte a mezőny színvonalát. Mint mondta, a hat tenorból hárommal a középdöntőben is találkozhat a zsűri.

A versenyigazgató tájékoztatása szerint az ázsiai és a dél-amerikai jelentkezők száma nem volt túlságosan nagy, mivel az első versenyre csak Észak-Amerikában és Európában rendeztek elődöntőket. A koreai, kínai, illetve brazil versenyző is Európában él, itt jelentkezett a versenyre.
Havas Ágnes kiemelte: míg más megmérettetéseken probléma lehet, hogy a zsűri egy-egy tagja igyekszik előnyhöz juttatni növendékét, ez a Mezzo operaversenyén nem érvényesülhet, hiszen a döntő kész előadásokból áll majd, tehát az egész produkció sikerét kockáztatná az, aki elfogult az ismerőse javára.

Azt, hogy a döntő öt operaprodukciójának főbb szerepeit kik alakítják, szerdán délután hirdetik ki Philip de la Croix, a Mezzo Televízió igazgatója és Michael Kunze, az öt opera egyike, a Raoul szerzője részvételével.

A döntő produkciói között New Yorkban, a Dicapo Operában Alföldi Róbert világpremierként állítja színpadra Robert Wardnak A salemi boszorkányok című Arthur Miller-drámából készült új művét. Julia Haebler Ben Kingsley és Michael Kunze új darabját, a Wallenberg életéről szóló, Raoul című operát viszi színre, ugyancsak ősbemutatóként a németországi Theater Bremenben. Balázs Zoltán Franciaországban, a Rennes-i Operában egy XIX. századi német szerző, Heinrich Marschner Vámpírját rendezi, Telihay Péter pedig Lengyelországban, a gdanski Balti Operában Benjamin Britten Lucretia meggyalázása című darabját állítja színpadra. Szegeden Cilea Adriana Lecouvreur című operája Michael Sturm rendezésében látható majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását