2024. április 20. - Tivadar

Az SZDSZ üdvözli Gyurcsány kijelentéseit

Az SZDSZ értetlenül áll Szájer József és Glattfelder Béla fideszes EP-képviselők vasárnapi nyilatkozata előtt, ami szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közös agrárpolitika megújítását taglaló davosi kijelentésével "az ellenfél oldalára állt" - közölt
2008. január 28. hétfő 10:55 - Hírextra

Szent-Iványi István közleményében hangsúlyozza: az SZDSZ évek óta következetesen képviseli azt az álláspontot, hogy az EU közös mezőgazdasági politikája elavult, alapvető reformokra szorul, amelyek keretében tovább kell csökkenteni a területalapú támogatások arányát, illetve át kell alakítani a túltermelést ösztönző felvásárlási rendszert.

A liberális EP-képviselő szerint az agrártermékek árának jelentős emelkedése, illetve a prognosztizálható világpiaci tendenciák újabb érveket szolgáltatnak az elengedhetetlen reformok mellett. Hozzátette: ez egyben lehetővé tenné, hogy a régi és az új tagállamokat megkülönböztető támogatási rendszer igazságtalanságai minél hamarabb eltűnjenek.

"Az SZDSZ üdvözli, hogy a miniszterelnök is osztja ez az álláspontot. Egyúttal elvárjuk, hogy Magyarország hasonló álláspontot képviseljen a hétéves költségvetés félidei felülvizsgálata során" - áll Szent-Iványi István közleményében.

Szájer József fideszes EP-képviselő vasárnap egy sajtótájékoztatón azt mondta, Gyurcsány Ferenc az ellenfél oldalára állt az uniós agrártámogatásokkal kapcsolatban, és a kérdésben nemcsak a magyar gazdákkal, de a kormány álláspontjával is szembe megy. Európai parlamenti frakciótársa, Glattfelder Béla hozzátette: a miniszterelnök davosi kijelentése szakmailag megalapozatlan és diplomáciai szempontból sem védhető. Hangsúlyozta: a kormányfői nyilatkozat a közös agrárpolitika eltörlését szorgalmazó brit álláspontnak kedvez.

Az International Herald Tribune csütörtökön írt arról, hogy Gyurcsány Ferenc a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén az Európai Unió agrártámogatási rendszerének felülvizsgálata és átalakítása mellett érvelt. A Párizsban megjelenő angol nyelvű lap tudósítása szerint a magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy a globálisan emelkedő élelmiszerpiaci kereslet és árak fényében a gazdák kevésbé vagy egyáltalán nem lesznek ráutalva támogatásokra.

"Számos elemző stagnáló vagy csökkenő energiaárakra számít, de az élelmiszerárak emelkedni fognak, melynek következtében a mezőgazdaság jövedelmezővé, és állami támogatások nélkül is működtethetővé válik" - idézte a lap a magyar kormányfőt.

Gyurcsány Ferenc ezt követően az MTI-nek adott interjúban hangsúlyozta: a mezőgazdasági támogatáspolitika nem igazodhat az éves változásokhoz, 2013-ig érvényben kell hagyni, az árak változásától függetlenül.

Erre reagálva az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke pénteken bejelentette: a testület hétfőn rendkívüli ülést tart Gyurcsány Ferenc miniszterelnök davosi kijelentése ügyében.
A kormányszóvivői iroda vasárnap az MTI-nek hangsúlyozta: a magyar gazdák nem járhatnak rosszabbul 2013 után sem. A gazdák érdeke ugyanaz, mint a többi emberé: a cél, hogy minél nagyobb jövedelmük származzon a piacról, ne pedig támogatásokból. A kormányszóvivői iroda szerint kommunikációs trükközés, hogy a Fidesz megpróbálja átértelmezni a miniszterelnök szavait, és utólag belemagyarázni, amit Gyurcsány Ferenc nem mondott, de a tényeket nem tudja megváltoztatni a Fidesz sem.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását