2024. április 25. - Márk

Törőcsik Mari újabb elismerése

Törőcsik Mari kapta idén a Páger Antal-díjat, a kétszeres Jászai- és Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész, a Nemzet Színésze vasárnap vehette át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban.
2008. január 27. vasárnap 17:15 - Hírextra
"Minden elismerésnek nagyon örül az ember, természetes, meghatott, amikor Cannes-ban átvettem az Arany Pálmát vagy az életműdíjat, az ilyen kis helyeken azonban, mint Makó, igazi, meleg szeretet is kap az ember" - mondta a díjátadó előtt a színész újságíróknak.

Törőcsik Mari elmondta, színpadon soha sem szerepelt együtt Páger Antallal, akit mai napig a magyar színművészet nagy csillagának tart, filmen és televízióban viszont sokat játszottak együtt.
A leghosszabban tartó együttlétük az Isten őszi csillaga című film forgatása volt, amikor egy felhőre vártak több mint egy hónapig Karcag mellett. Páger Antallal a kényszerű várakozás alatt Hajdúszoboszlón laktak - emlékezett a művész.

A díjat minden esztendőben az a színész kapja, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.

A díjat odaítélő kuratórium a város és színházkedvelő közönségének szeretetét is kifejezve egyhangúlag döntött arról, hogy idén Törőcsik Mari kapja a Páger Antal-színészdíjat.
Páger Antal szülővárosa 1999 óta minden évben ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban elhunyt mester emléke előtt.

Makó város közgyűlése 2001-ben határozott a díj alapításáról: "Téni bácsi" legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását az önkormányzat a Páger-család hozzájárulásával készítteti el évről évre.

2002-ben Halász Judit, majd Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera és Csákányi Eszter részesült az elismerésben; tavaly Kern András vehette át a díjat.

A vasárnapi díjátadást megelőzően az ünnepség résztvevői koszorút helyeztek el Páger Antal szülőházánál; az önkormányzat ezt az utcaszakaszt a színészről nevezte el, aki 1964-ben a cannes-i filmfesztivál legjobb férfialakítás megosztott díját kapta a Pacsirta című filmben nyújtott alakításáért. A filmben Margit szerepét Törőcsik Mari alakította.

Páger Antal nevét mozi és színjátszó stúdió is viseli a Csongrád megyei városban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását