2024. április 27. - Zita

Zárt ajtók mögé vonult a kormány az MSZOSZ-el

Az új egészségbiztosítási rendszer, az adórendszer átalakítása, a családok vagyoni helyzetének megerősítése szerepelt többek között a kormány és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) képviselőinek pénteki, zárt ajtók mögött tartott megbesz
2008. január 26. szombat 07:51 - Hírextra
Daróczi Dávid kormányszóvivő tájékoztatása szerint a találkozón az MSZOSZ, illetve tagszervezeteinek képviselői mellett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kiss Péter kancelláriaminiszter, a kormány társadalompolitikai kabinetjének vezetője vett részt. A Magyar Nemzet pénteki számában írt arról, hogy a miniszterelnök pénteken megbeszélést tart az MSZOSZ vezetőivel.

A szóvivő elmondta: a szakszervezetek képviselői több kérést is megfogalmaztak a kormány felé. Az érdekképviseletek szeretnék, ha az új társadalombiztosítási pénztári rendszer felügyeletében megteremtenék a lehetőséget a munkavállalók és a munkaadók képviseletére. A szóvivő tájékoztatása szerint a javaslatot Gyurcsány Ferenc és Kiss Péter elfogadta.

Ez azt jelenti, hogy készülni fog egy ilyen tartalmú módosító indítvány az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz - tette hozzá a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid közölte: a megbeszélésen az MSZOSZ javasolta, hogy az adórendszer megújításánál legyen alapvető szempont a foglalkoztatás bővítése és a gazdaság kifehérítése. Kifejtette: a szakszervezetek egyértelművé tették, hogy fontosnak tartják a személyi jövedelemadó-kedvezmények, különösen az étkeztetés és az üdültetési kedvezmények védelmét.

A szakszervezetek azt is kérték, a kormány tegyen további lépéseket annak érdekében, hogy az állami megrendeléseknél részesítsék előnyben azokat a vállalkozásokat, amelyeknél rendezettek a munkaügyi kapcsolatok.

Szintén a kérések közé tartozott, hogy a kormány vizsgálja meg, miként lehet a családok vagyoni helyzetét és hátterét megerősíteni - mondta Daróczi Dávid.

A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a párbeszéd javítása érdekében a kormány javasolja a Társadalmi Párbeszéd Központ létrehozását, és ezzel minisztériumi szintről kormányzati szinte emeli a folyamatos és teljes körű egyeztetést a társadalmi partnerekkel.

Daróczi Dávid szólt arról, hogy március végéig újabb egyeztetést tartanak az MSZOSZ-szel, és a miniszterelnök, illetve a társadalompolitikai kabinet vezetője nyitott arra, hogy ehhez a párbeszédhez más szakszervezetek is csatlakozzanak.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a találkozót követően az MTI-nek elmondta: már a múlt év nyarán szó volt arról, hogy alkalmat keresnek a több ágazati szakszervezet és a miniszterelnök által aláírt együttműködési nyilatkozatban foglaltak értékelésére, a soron következő feladatok megvitatására.
A szakszervezetek öt pontban foglalták össze aktuális kéréseiket, a miniszterelnök valamennyinél fogadókészséget tanúsított - közölte Pataky Péter.

Kifejtette: Gyurcsány Ferenc kormányzati intézményes garanciát ígért az ágazati minisztériumok és az ágazati szakszervezetek közötti valóságos és hatékony egyeztetésre. A befizetők lehetőséget kapnak arra, hogy valamilyen formában részt vegyenek az egészségbiztosítás felügyeletében, erre az Országos Érdekegyeztető Tanácsban tesz javaslatot a kormány. Arra is fogadókész volt a miniszterelnök, hogy a rendezett munkaügyi kapcsolatokra ne csak a szankciók, hanem a támogatásokból, közbeszerzésekből való részesedés is az eddigieknél jobban befolyásolja a munkáltatókat - mondta az MSZOSZ elnöke.

Pataky Péter közölte: a szakszervezetek kifejezték, hogy nem fogadják el a munkavállalóknak járó különféle adókedvezmények felszámolását és szorgalmazták az adórendszerben a feketegazdaság elleni fellépést, a foglalkoztatást javító intézkedéseket.

A miniszterelnök fogadókész volt erre is - emelte ki. A találkozón kérték továbbá, hogy javuljon a családok biztonságérzete, dolgozzanak ki erre jövedelmi, foglalkoztatási viszonyokat javító javaslatokat. Gyurcsány Ferenc a találkozón ez elől sem zárkózott el - jegyezte meg Pataky Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását