2024. április 20. - Tivadar

Sasok Nyikita Mihalkovnak

A 2007 legjobb filmje címet Nyikita Mihalkov 12 című, Oscar-díjra is jelölt, Velencében Arany Oroszlánt nyert alkotásának ítélte oda az Orosz Filmakadémia, s az alkotás további négy kategóriában is nyert - jelentették be pénteken este Moszkvában abból az
2008. január 26. szombat 12:45 - Hírextra
A legjobb film címre jelöltek között szerepelt többek között Sztanyiszlav Govoruhin A művésznő (Artyisztka), Szergej Bodrov - Kazahsztán részéről szintén Oscarra jelölt - A mongol (Mongol) és Alekszej Popogrevszkij Egyszerű dolgok (Prosztije vescsi) című műve.

A 12 vitte el a legjobb rendezői munkának, a legjobb vágásnak, a legjobb filmzenének járó Arany Sast is, és a filmben játszó színészek - köztük Mihalkov - együttesen elnyerték a legjobb színészi alakításnak járó díjat.

A legjobb forgatókönyv díját Alekszej Popogrevszkij vehette át.

A legjobb női főszereplő díját Jevgenyija Dobrovolszkaja nyerte el A művésznő című filmben nyújtott alakításával. Ez utóbbi filmben játszott szerepéért Marija Aronova nyerte el a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat, s Alekszandr Abdulovnak, a néhány hete fiatalon elhunyt kiváló színésznek ítélték a legjobb férfi mellékszereplőnek szánt Arany Sast.

A Kommerszant című moszkvai lap szombati beszámolója szerint egyébként csak az volt a kérdéses, hogy hány Arany Sast hoz el Mihalkovnak Sidney Lumet 1957-ben készült, Tizenkét dühös ember című remekművét idéző, és annak történetét a mai Oroszországba áthelyező filmje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását