2024. április 30. - Katalin, Kitti

Reneszánsz majolikák kiállítása

A 15. század végi itáliai luxusművesség kiemelt műfaját, a majolikaművészetet mutatja be hazai és külföldi múzeumok anyagából válogatva az Iparművészeti Múzeum március 26-tól megtekinthető kiállítása, amelyet a Reneszánsz Év keretében rendeznek - közölte
2008. január 26. szombat 10:47 - Hírextra
A múzeum tájékoztatása szerint a Beatrix hozománya - Az itáliai majolikaművészet és Mátyás király udvara című tárlatot kettős céllal rendezik.

Bemutatják egyrészt az Európában akkor új kerámiatechnikát, az ónmáz használatát, feltárják a majolikaművészet 15. századi kezdeteit és kiállítják az emlékanyagot.

Emellett az érdeklődők megismerhetik a Mátyás- és Jagelló-kori magyar királyi udvarban megjelent majolikatárgyak eredetét, készítési körülményeiket.

A részben töredékes, de igen gazdag magyarországi anyagot Itáliából kölcsönzött, hasonló stílusú ép tárgyak egészítik ki a bemutatón, rámutatva a magyar királyság és az itáliai majolikaművészet központjai közötti élénk kapcsolatokra - olvasható a múzeum tájékoztatójában.

A közlés szerint a kiállításon főszerepet kapnak a Mátyás és Beatrix címereivel díszített nagy méretű Corvin-tálak, amelyek pesarói eredetét a legújabb kutatások tisztázták.

A tárlatot a január 21-én megnyitott Reneszánsz Év keretében rendezik meg. Az eseménysorozatot Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából hirdették meg. Az évad programjában mintegy százötven rendezvény - kiállítás, koncert, tudományos konferencia - szerepel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását