2024. május 4. - Mónika, Flórián

Barokk örökség-virágzó közösség

Folytatódik Székesfehérvár egyik legértékesebb műemlék épületegyüttesének, a Hiemer-Font-Caraffa háznak a felújítása a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (norvég alap) támogatásával - mondta a város polgármestere az MTI-nek.
2008. január 26. szombat 06:40 - Hírextra
Az épületegyüttes első szárnyát az Európai Unió támogatásával már felújították, tavaly szeptemberben pedig megkezdték a II. ütem rekonstrukcióját is, amelyhez 710 millió forint támogatást nyert a norvég alapból az önkormányzat - közölte Warvasovszky Tihamér.

Tájékoztatása szerint a "Barokk örökség-virágzó közösség. A Hiemer-Font-Caraffa Épülettömb felújítása II. ütem" elnevezésű projekt teljes költsége 835 millió forint.

A megvalósításhoz a norvég támogatáson felül az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium önerő alapjából 50 millió forintot nyert pályázaton az önkormányzat, a fennmaradó 75 millió forintot pedig saját költségvetéséből biztosítja.

A rekonstrukció július 2-re fejeződik be, s a berendezést követően, augusztusban már birtokba vehetik az épületet a székesfehérváriak.

A felújított szárnyban kap helyet egy reprezentatív házasságkötő terem a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségekkel, valamint kiállítótermet, konferenciatermet, kisebb éttermet, tálalóhelyiséget alakítanak ki, a boltíves, csaknem három méter magas pincében pedig ifjúsági klubot rendeznek be.

A házasságkötő terem különlegessége lesz, hogy egy részében üvegpadlón keresztül láthatóak majd az alatta levő helyiségben előkerült 400 éves, középkori falmaradványok.

A földszinten félezer év építészettörténeti emlékeit vehetik szemügyre a látogatók: látható lesz a helyreállított középkori padló és kőfal, a boltozott födém indító téglái, fölötte pedig barokk korszak téglafalazata és az azt követő korok boltozati festései.

A rekonstrukciót szigorú pénzügyi és végrehajtási ellenőrzés, valamint a műemlékvédelmi szakemberekkel való folyamatos konzultáció alapján végzik.

A Hiemer-Font-Caraffa ház a 18. századi európai palotaépítészet egyik gyöngyszeme. Mivel több mint másfél évtizeden át lakatlan volt, állaga nagyon leromlott, s szinte a huszonnegyedik órában kezdték meg a rekonstrukcióját.

Az önkormányzat már dolgozik a helyreállítás harmadik ütemének tervein is, ahhoz ugyancsak pályázat útján kíván forrást szerezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását