2024. április 27. - Zita

Tarzan kilencven éve tarol

Kilencven éve, 1918. január 27-én debütált Tarzan a filmvásznon, ekkor még a legendás kiáltás nélkül a némafilm-korszakban. A dzsungelben nevelkedett majomember első kalandjait először 1912-ben jelentette meg Edgar Rice Burroughs, Tarzan "szülőatyja." A r
2008. január 25. péntek 12:49 - Hírextra
A terv 1918-ban vált valósággá, Tarzan lenge ruházatát elsőként Elmo Lincoln ölthette magára. A némafilmek hőskorában nyolc filmfeldolgozás született, Lincoln még kettőben játszotta a nemesi származású, dzsungelben nevelkedett főhőst. Őt P. Dempsey Tabler, majd James Pierce váltotta, utóbbit annyira magával ragadta a történet, hogy Burroghs lányát vette feleségül.

Az első hangos Tarzan-film az 1929-es Tarzan és a tigris volt, amelyet némafilmként forgattak, s csak a bemutatás előtt "szinkronizáltak". A hangosfilm a főszereplő Frank Merill állásába került, mivel hangja nem bizonyult megfelelőnek a karakterhez.

Az aranykor 1932-ben Johnny Weismüller színre lépésével köszöntött be. Az ötszörös olimpiai bajnok úszóból színésszé avanzsáló, erdélyi származású Johnny, a Jane-t játszó Maureen O,Sullivannel az oldalán lenyűgöző látványt nyújtott a filmvásznon. A páros Csitával kiegészülve olyan sikeres lett, hogy O,Sullivan ódzkodása ellenére egészen 1948-ig megtartották szerepeiket.

A filmek azonban egyre inkább elrugaszkodtak a Burroghs által teremtett világtól, Tarzan dzsungelhősként tündökölt, alig maradt nyoma nemesi származásának. Az "én Tarzan, te Jane" korszakban (bár ez a mondat valójában egyik filmben sem hangzott el ebben a formában) a párnak gyereke is lett, persze a kor erkölcsi követelményeinek eleget téve a kisfiút találták a dzsungelben, s nem testi kapcsolat gyümölcseként bővült a család.

Ekkoriban "kalózfilmek" is készültek, ezekben Buster Crabbe, Herman Brix, és Glenn Moris ugrált indáról indára. A Tarzan-filmeket egy röpke guatemalai kitérőt kivéve hollywoodi stúdiókban forgatták, a valódi dzsungel hangulatot idéző képsorok a vágóasztalon kerültek a filmekbe.

Weismüller leköszönése után rengeteg színészt kipróbáltak, köztük a leginkább Old Shatterhandként legendássá vált Lex Barkert is. A '60-as években Tarzan a Bond-filmek hatására hihetetlen evolúciós fejlődésen ment át, a családjával törődő dzsungellakóból hirtelen páratlanul intelligens, gyökereit vesztett kalandor lett, aki a világot keresztbe kasul járva üldözte a nemzetközi bűnözőket.

A Tarzan-filmek lefelé ívelő pályáján nem volt megállás, a '80-as évek próbálkozásait még a Jane-ként feltűnő szexszimbólum, Bo Derek sem menthette meg. Az álomgyár azóta leginkább vígjátékokban forgatta újra a történeteket, amelyet a Disney 1999-ben rajzfilmben mesélt el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását