2024. március 29. - Auguszta

Újra szabadon a megmérgezett sasok

Mérgezésből felgyógyult sasokat, egy réti és két parlagi sast engedtek szabadon a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben csütörtökön a Bükki- és a Hortobágyi Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani Egyesület (MME) szakemberei.
2008. január 24. csütörtök 15:16 - Hírextra

A természetvédők ily módon is fel kívánták hívni a figyelmet a magyar védett ragadozómadár-állományt veszélyeztető mérgezési hullámra. Ennek során 1998 óta 72 fokozottan védett és 625 védett madár esett áldozatul a gondatlanságból, vagy szándékosan elkövetett mérgezésnek.
Ugyanakkor csak az elmúlt két évben 45 sas pusztult el a nem megfelelő technológiával alkalmazott növényvédőszer, illetve rágcsálóirtó fogyasztása miatt. Sőt legtöbbször csaliként kihelyezett dögtetembe injektált méreg okozza a fokozottan védett állatok kimúlását.

Mint azt Bagyura János, az MME ragadozómadár-védelmi programjának vezetője az MTI-nek elmondta: a feltételezések szerint gazdálkodók, illetve egyes vadászok helyezik ki a mérgezett dögöket.

Nem feltétlenül a sasokat akarják elpusztítani, hanem a varjaknak, rókáknak, különböző dúvadaknak szánják a mérget, ám a sasok is áldozatul esnek - mondta a szakember.

Ez a jelenség különösen riasztóvá az elmúlt két évben vált, amikor 23 parlagi sas, 16 rétisas, egy szirti sas, illetve egy vándor- és egy kerecsensólyom esett áldozatul a mérgezéseknek.

Mindez az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb természetvédelmi károkozása Magyarországon. A legkritikusabb a helyzet a parlagi sas esetében, ugyanis a megmérgezett 23 példány a 2007. évi teljes európai szaporulat egyötödét teszi ki - közölte Bagyura János.

A most szabadon engedett állatok, mind a parlagi-, mind pedig a rétisas fokozottan védett madarak. A rétisasból 150 pár, míg parlagi sasból 83 pár költ Magyarországon. Utóbbi egyben az európai állomány 60 százalékát jelenti. Ennek megfelelően a legmagasabb, 1 millió forint értékű természetvédelmi kategóriába tartozik a madár.

A most elengedett 3 példány láthatóan jó fizikai állapotban nyerte vissza szabadságát a fővárosi állatkertben lezajlott egyhónapos gyógykezelést követően.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását