2024. május 7. - Gizella

Sólyom kinevezte Makkot

A köztársasági elnök vezérőrnaggyá nevezte ki Makk László dandártábornokot a Sándor-palotában csütörtökön; a tábornok májustól a NATO moszkvai katonai összekötő képviseletének vezetője lesz.
2008. január 24. csütörtök 18:38 - Hírextra

A tábornok pályázaton elnyert posztja az eddigi legmagasabb magyar NATO-beosztás. Makk László 2002 óta a köztársasági elnök szárnysegédjeként tevékenykedett.

A Sándor-palotában rendezett ünnepségen a köztársasági elnök gratulált Makk László kinevezéséhez. Sólyom László új szárnysegédje Palásti Ferenc dandártábornok lesz, aki eddig a Honvédelmi Minisztérium személyzeti főosztályvezetőjeként szolgált.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a NATO moszkvai katonai összekötő képviseletét 2002-ben hozták létre. A képviselet alapvető feladata a NATO-orosz párbeszéd elmélyítése, a kölcsönös bizalom elősegítése, valamint a konkrét katonai együttműködés előmozdítása.
Ennek érdekében a képviselet fő feladatai közé tartozik az orosz védelmi minisztériummal történő kooperáció, konzultáció többek között a terrorizmus elleni harc, a válságkezelés, a katasztrófaelhárítás, valamint a fegyverzetellenőrzés területén.

A képviseleten - a vezetőn kívül - jelenleg tizenhárman dolgoznak, köztük román, orosz, litván, kanadai, német, cseh katonák, valamint egy magyar tiszt és egy tiszthelyettes is.

Makk László tábornok az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a képviselet Moszkvában található, ahová májusban költözik majd ki.

Kiemelte, hogy a NATO-nak jelenleg két kiemelt stratégiai kérdése van, az egyik Afganisztán, a másik pedig Oroszország és a NATO kapcsolata.

Mint mondta, pályázatának sikerében egyértelműen közrejátszott Magyarország és Oroszország jó kapcsolata. Mint mondta, Magyarország azon államok közé tartozik, amelyek megtalálták ebben a bonyolult helyzetben is azt az alaphangot, amely kiegyensúlyozott kapcsolatokat eredményezett.
Ugyancsak az eredményes magyar pályázat mellett szólhatott a Magyar Honvédség NATO-ban nyújtott, elmúlt esztendei teljesítménye is.

Kiemelte, hogy eddig amerikai, angol és német katonák töltötték be ezt a beosztást. Mint mondta, a pályázati kiírásban is benne volt egy olyan elvárás, hogy az illetőnek legyen tapasztalata az orosz fegyveres erőkkel közösen folytatott tevékenységben.

Mint mondta, a legnagyobb eredmény ebben a pozícióban, ha a NATO és Oroszország "nem engedik el egymás kezét, hanem folytatják a párbeszédet." Hozzátette: "ennél nagyobb sikert elérni nem egyszerű dolog."

Makk László a NATO és Oroszország viszonyát úgy jellemezte: "összetett katonai helyzet". Kiemelte a stratégiai erőegyensúlyt, a rakétavédelmi terveket, s szólt arról, hogy a bizalom- és biztonságerősítési folyamat megakadt annak kapcsán, hogy Oroszország felfüggesztette az európai hagyományos haderők és fegyverzet korlátozásáról szóló szerződésben vállalt kötelezettségeit.

A háttéranyag szerint a képviselet vezetőjének beosztására 2007 áprilisában kiírt pályázatot eredetileg Tánczos László vezérőrnagy nyerte el, aki azonban előre nem látható családi okok miatt visszalépett a beosztás betöltésétől. Az ismételten - 2007. november 12-én - kiírt pályázaton a bíráló bizottság ismét egy magyar tábornokot talált a legalkalmasabbnak Makk László személyében, akit a NATO Katonai Tanácsa 2007. december 18-ai ülésén hivatalosan megválasztott a katonai összekötő képviselet vezetőjének.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Al_Muazib
2008. január 24. 19:26
Kiváncsi lennék katonai tudására.Bár mint atassé ilyenre nem sok szükség van, inkább politikai állásfoglalása szükséges.Azt hiszem az meg egyértelmű!Nem baloldali.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását