2024. március 29. - Auguszta

12 milliárdot kapnak

Az egyházak a számukra tavaly felajánlott személyi jövedelemadó (szja) 1 százaléka alapján 11,8 milliárd forintot kapnak január 31-ig az állami költségvetésből - mondta Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Egyházi Kapcsolatok Titk
2008. január 24. csütörtök 15:29 - Hírextra

Az egyházak szimpatizánsai 2007-ben 4,3 milliárd forintot ajánlottak fel 2006. évi jövedelmeikből, amelyet az állam 7,5 milliárddal egészített ki a fennálló jogszabály alapján. Ez kimondja, hogy az egyházak 2008-ban az állam összes, 2006-ban kapott személyi jövedelemadó bevételének 0,9 százalékát kapják meg. Amennyiben ezt a szintet nem éri el az önkéntes felajánlások összege, a kormányzat kiegészíti ezt 0,9 százalékra - közölte.

Jövőre viszont megváltozik a rendszer, 2009-től ugyanis az állam az egyházaknak felajánlott személyi jövedelemadót ugyanakkora összeggel egészíti ki, mint amekkora a felajánlás. Abban az esetben, ha marad a jelenlegi adófelajánlási kedv, előreláthatóan némileg csökken az egyházaknak juttatott állami kiegészítés, amit a felajánlások felekezeti megoszlása alapján osztanak fel a - tavaly - 143 adószámmal rendelkező, tehát adófelajánlást befogadni képes egyház között - tudatta.

A magyar állam és a Szentszék között 1997-ben létrejött vatikáni szerződés előírja, hogy legalább 0,5 százalékra kell kiegészíteni az egyházak számára felajánlott 1 százalékot, tehát bármennyire kis összegűek lennének is az egyházi felajánlások jövőre, továbbra is megmarad az állam által garantált minimumösszeg, a kiegészítésnek felső határa viszont a jelenlegi szabályozás szerint nincs. Az azonban előreláthatóan biztosra vehető, hogy a közeljövőben a felajánlott szja megduplázása nem lépi majd túl az összes államhoz befolyt szja 1 százalékát - mutatott rá.

Csepregi András ismertetése szerint az egyházak saját belátásuk szerint használhatják fel az 1 százalékos felajánlást és kiegészítését, ebbe az állam egyáltalán nem szól bele. Vannak azonban olyan kisegyházak is, amelyek az állam és az egyház tökéletes szétválasztásának elvét követve a támogatóik felajánlását kiegészítő állami hozzájárulást nem fogadják el, ilyen a nazarénusok egyháza és a adventista reformmozgalom.

Idén a katolikusok 2,5 milliárd, a reformátusok 871 millió, az evangélikusok 271 millió, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) pedig 67 millió forintot kaptak egyháztagjaiktól. Az állami kiegészítéssel együtt a katolikusoknak 7,1 milliárd, a reformátusoknak 2,3 milliárd, az evangélikusoknak 698 millió, míg a Mazsihisznak 126 millió forintot folyósít az állam január 31-ig - jegyezte meg.

A 143 adózás szempontjából számon tartott egyház közül a "történelmieken" kívül viszonylag kevesen vannak azok, amelyek tízmillió forintnál többet kaptak híveiktől, ezek: A Tan Kapuja Buddhista Egyház, Erdélyi Gyülekezet-Reménység Szigete, Gyémánt Út Buddhista Közösség, Hit Gyülekezete, Közösség a Születés Méltóságáért, Magyarországi Baptista Egyház, Magyarországi Jehova Tanúi, Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége és a Magyarországi Unitárius Egyház.

A történelmi egyházakon kívül legalább tízezer adózót tud maga mögött a Hit Gyülekezete és a Krisna-tudatú Hívők Közössége, de a baptistákat is közel ennyien támogatták. Olyan egyház is volt azonban 2007-ben - a Calvari Chapel Egyház -, amelyet mindössze egyetlen felajánló választott. Az egyes egyházak között nagy különbségek vannak abból a szempontból, hogy támogatóik átlagosan milyen összegű felajánlással segítik felekezetüket. Az állami kiegészítést viszont, ahogyan eddig is, a felajánlók száma szerint osztja szét a költségvetés.

Összesen mintegy 747 ezren szánták adójuk egy százalékát 2007-ben az egyházaknak. A három legnagyobb egyház esetében a felajánlók száma tavaly óta hozzávetőleg 10 százalékkal nőtt - tette hozzá Csepregi András.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását