2023. december 3. - Ferenc, Olívia

Százéves lemezeket találtak

Az 1900 körüli időkben készült operalemezeket mutattak be a közönségnek Párizsban. A 24 hanglemezt egy hajdani hanglemezgyár, a Gramophone Company kívánságára 1907-ben a párizsi operaház pincéjében raktározták el a lírai művészet "kortárs tanúiként".
2007. december 22. szombat 19:09 - Hírextra

Az operaház közleménye szerint azonban csak jövőre kerül sor a történelmi hanglemezek kicsomagolására, amelyek között olyanok vannak, mint Bizet Carmen című operája, a címszerepben a francia Emma Calvéval, Verdi Rigolettója Nellie Melba ausztrál énekesnővel és Mozart Don Giovannija az olasz Adelina Pattival.

A késlekedés oka, hogy azbeszttel terhelt az urnákhoz hasonló két nagy fémtartály, amelyeket különleges biztonsági intézkedések mellett kell majd felnyitni.

A Gramphone Company hajdani igazgatója, Alfred Clark meg akarta őrizni a lemezeket az utókor számára, hogy - mint mondta - "bemutassák koruk legszebb énekhangjait az embereknek". A 24 lemezt 1907. december 24-én ünnepélyes külsőségek közepette lepecsételték és elraktározták. A Gramophone Company utóda, az EMI Zeneműkiadó jövő márciusban CD-n valamennyi áriát meg akarja jelentetni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását