2024. március 29. - Auguszta

Meteorológus szuperszámítógép

Meteorológusok és klímakutatók olyan szuperszámítógépet szeretnének létrehozni, amely képes pontosan előrejelezni az időjárást a világ bármely pontján - olvasható a The Sunday Times brit hetilap legutóbbi számában.
2008. január 23. szerda 17:50 - Hírextra
A tervezett szuperszámítógép legfőbb erénye az lenne, hogy áthidalná a tátongó szakadékot az időjárás-előrejelzés és a klímamodellezés között.

Jelenleg a meteorológusok igazán pontos előrejelzései csak néhány naposak, ezzel szemben a klímamodellek évtizedekre, évszázadokra terjednek ki.

A tervezett szuperszámítógép segítségével a szakemberek jóval pontosabban előrejelezhetnék a hurrikánokat, felhőszakadásokat, tengeráramlásokat, aszályokat és egyéb helyi jelenségeket, s ezzel hatalmas gazdasági és társadalmi hasznot hajthatnának.

"Célunk az időjárási és az éghajlati előrejelzés forradalmasítása" - mondta Jagadish Shukla, a Virginiában lévő George Mason Egyetem klímakutatója.

Shukla az egyik fő szervezője a májusban Readingben tartandó klímakutatási csúcstalálkozónak, amelyen a világ legtekintélyesebb klímakutatói és meteorológusai megvitathatják a javaslatot.
A számítógépes modellezés lényege, hogy a Föld légkörét egy háromdimeniós hálózattal képezik le, amelynek kétsíkú alapja hasonló a szélességi és hosszúsági vonalak rácsozatához. Ez azt jelenti, hogy a légkörben sok millió virtuális doboz fekszik egymáson, s ezek mindegyikében az atmoszféra működésének egyenleteit meg kell oldani. Ám ezen dobozok oldalai nem lehetnek kisebbek 140 kilométernél, s mivel a felhő- és viharrendszerek ennél jóval kisebbek, gyakorlatilag modellezhetetlenek.

Mint Shukla rámutatott, jóval kisebb léptékű hálózati rendszerre van szükség, vagyis a dobozok oldalait le kell csökkenteni néhány kilométerre, s így már a felhő- és viharrendszerek is modellezhetővé válnak.

A javaslat eddigi fogadtatása nem egyöntetű, mivel több kritikai megjegyzés is elhangzott, így például az, hogy nem egyetlen központra és megközelítésre lenne szükség, hanem többre, mivel a központok egymást ellenőrizve kiküszöbölhetnék egymás hibáit.

Továbbá vitatható a világ legnagyobb teljesítményű számítógépének létrehozása is, hiszen a csúcstartó időről időre változik a világ számítástechnikai versenyében. A legutóbb 2007 novemberében kiadott hivatalos toplista szerint az IBM számítástechnikai óriáscég BlueGene/L nevű csodamasinája a leggyorsabb, de kérdés, hogy meddig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását