2024. április 29. - Péter

Megvédte a Magyar Gárda védőjét

A győri önkormányzat Fidesz-frakciója és a Pro Urbe Egyesület önkormányzati frakciója szerdán haladéktalan lemondásra szólította fel Herkely Ákos kereszténydemokrata képviselőt, a városi önkormányzat közigazgatási bizottságának elnökét, aki a szólásszabad
2008. január 23. szerda 15:20 - Hírextra
A volt kisgazda miniszter külsős bizottsági tagként többek között azt fejtegette, hogy a cigánysággal kapcsolatban "két megoldás létezik a probléma kezelésére, az egyik a kiirtás, a másik az eltartás" - áll a frakció MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A nyilatkozat szerint a bizottsági elnök az ülésen nem utasította rendre a testület külsős tagját, nem vonta meg tőle a szót, hanem kulturált vitának minősítette az ülésen elhangzottakat.
A két önkormányzati frakció egybehangzó álláspontja szerint ez a hangnem és ez a stílus megengedhetetlen és méltatlan a győri városházán folyó munkához. A Fidesz és a Pro Urbe frakciói úgy vélekednek: nem lehet bizottsági elnök az, aki nem képes felmérni az ülésen elhangzottak tartalmát, súlyát és nem képes kulturált mederben tartani egy, "a rasszizmus kérdéseit feszegető" vita menetét - szögezi le a közlemény.

Az MSZP győri elnöke, Neupor Zsolt szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az országos felháborodást kiváltó megnyilvánulás megfogalmazóját a Fidesz vezette önkormányzati koalíció hangos, többpárti tiltakozás ellenére választotta be a közigazgatási bizottságba.

A szocialista párt győri elnöke közölte: az önkormányzat MSZP-frakciója a csütörtöki közgyűlésen kezdeményezi, hogy az ő korábban leszavazott javaslatuknak megfelelően a város határolódjon el a Magyar Gárda szervezetétől. A szocialisták egyben javasolják: a csütörtöki közgyűlés vegye napirendre és fogadja el Szabó János bizottságból való visszahívását.

A pártok Szabó Jánosnak a Kisalföld keddi számában olvasható kijelentéseire reagáltak. A lap a győri önkormányzat közigazgatási bizottságának üléséről készült jegyzőkönyvre hivatkozva közölte: Szabó János, volt kisgazda agrárminiszter az ülésen üdvözölte a Magyar Gárdát, amelynek jelenléte szerinte visszatartó erejű "cigánybűnözéssel" szemben.

Erről a politikus-ügyvéd, aki 1990-ben a Független Kisgazdapárt jelöltjeként szerzett országgyűlési mandátumot, majd 1993-ban és 1994-ben a földművelésügyi miniszter tisztségét is betöltötte, a győri önkormányzat közigazgatási bizottságának külső tagjaként beszélt a testület múlt heti ülésén.

A jegyzőkönyv szerint Szabó János kifejtette: a civil kurázsit mindenki támogatja, és "ilyen civil kurázsi a Magyar Gárda is".

Statisztikai adatokkal igyekezett szemléltetni a cigányok által elkövetett bűncselekmények arányát és úgy fogalmazott: azok döntő hányada vagyon elleni, tehát "amit a lakosság nagy többsége felhalmoz, azt a kisebbség jogtalanul fogyasztja".

Szólt arról is, hogy "a probléma kezelésére két megoldás létezik, egyik a kiirtás, másik az eltartás". Szerinte miután az előbbi szóba sem jöhet, marad az utóbbi, az eltartás.

A kisebbségi ombudsman kedden közölte az MTI-vel: vizsgálatot indít Szabó Jánosnak a Kisalföld keddi számában olvasható, a Magyar Gárdára és a cigány kisebbségre vonatkozó kijelentésével kapcsolatban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását