2024. május 13. - Szervác, Imola

Ismét megnyílt a Matrica Múzeum

Újra megnyílt a százhalombattai Matrica Múzeum, amelynek épülete két év kényszerszünet után mostantól ismét fogadja a látogatókat - közölte az intézmény sajtóreferense kedden, a magyar kultúra napján az MTI-vel.
2008. január 22. kedd 19:13 - Hírextra

Dobos Ágnes elmondta, hogy a múzeum nevét a római korban e helyen állt Matrica nevű katonai tábor után kapta és e Duna-parti település több ezer éves múltjából mutat be gazdag tárgyi anyagot. Maga az épület Bíró Pál, egykori földbirtokos kúriája, amely 200 éve épült, 1987-től működött benne helytörténeti múzeum. A falak megsínylették az elmúlt időket, ezért 300 millió forintból most az önkormányzat felújíttatta az épületet - tette hozzá.

Amint a múzeum anyagából is kiderül, Százhalombatta helyén már négyezer éve, a bronzkorban is éltek máig ismeretlen nevű népek. Ebből az időből kerültek elő az ásatások során különféle edények, szerszámok és egy hombár. Ebben az agyagedényben tartották elődeink a tönkölybúzát, e gabona már akkor fontos táplálékként szolgált.

A régi relikviák között csontból készült ékszerek, szerszámok is láthatók, s mindebből a régészek az akkori állattartás, halászat körülményeire is következtetéseket vonnak le. Így például megállapították, hogy a ló mellett a kecske is a fontos háziállatok sorába tartozott.

A kiállítás külön teret szentel a római kor régészeti leleteinek is. Ez az időszámítás előtti első és harmadik század közötti időt ölelte fel, amikor már a kereskedelem is fontos szerepet játszott az akkori emberek, a rómaiak és a kelták életében. Különféle tükrök, egy épségben maradt üvegkorsó látható ebből az időből, és külön érdekességként egy oklevél, amely egy római katona 30 éves szolgálatának elismeréséről megmaradt írásos lelet.

A terv szerint a múzeum hamarosan a vaskor és a honfoglalás korának világából is nyújt majd bőséges áttekintést - közölte Dobos Ágnes.

A kiállítás ezentúl hétfő kivételével naponta 10 órától 17 óráig tart nyitva Százhalombatta központjában.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását