2024. március 29. - Auguszta

Bibliakiállítás a börtönben

Több hónapig tartó bibliakiállítást tartanak a baracskai börtönben a Biblia évéhez kapcsolódóan, amely a börtönpasztorációhoz is segítséget nyújt - mondta Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök kedden az MTI-nek.
2008. január 22. kedd 21:07 - Hírextra

A kiállításon - amelyet ökumenikus istentisztelet keretében nyitottak meg - arab betűvel nyomtatott Biblia is található a különböző kiadású és nyelvű könyvek, valamint fotók és iratok között a Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben - tájékoztatott Spányi Antal.

A püspök szólt arról, hogy a Biblia minden élethelyzetben lévő emberhez szól, így a fogvatartottakhoz is. Ahhoz, hogy a Szentírás tanításaira nyitottak legyenek, szükség van arra, hogy élményszerűvé váljon a Bibliával való találkozás, amelyhez ez a kiállítás is hozzájárulhat - hangoztatta.

Spányi Antal kijelentette: munkájuk fontos területét képezi a börtönpasztoráció, mert akik az életüket elzárva töltik, különösen nehéz helyzetben vannak. Velük kapcsolatban az a cél, hogy forduljanak el a rossztól, és térjenek meg, amihez lelki támaszt kell nyújtani. Ennek keretében hittanórákat, miséket, személyes beszélgetéseket tartanak.

A megtértek megkeresztelésére van lehetőség a börtönben, sőt egyházi házassággal is megerősíthetik a korábban már megkötött polgári frigyüket. Szép számmal akad arra példa - noha mégsem ez a jellemző -, hogy a börtönben lelkigondozásban részesülők szabadulásuk után is misére járnak - folytatta.

A püspök beszélt arról, hogy az elítéltek családjával is tartják a kapcsolatot, velük a letartóztatottaknak időnként szerény csomagot küldenek. A börtönben dolgozó papok önkéntes lelkigondozókat vesznek maguk mellé, akik képzésben részesültek, de nem feltétlenül teológiai végzettségűek. A részükről az a legfontosabb, hogy empátiával rendelkezzenek, és reményt, erőt tudjanak adni a raboknak.

A börtönpasztoráció kérdése 2007 áprilisában még a Vatikánban is felmerült, amikor az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke, Erdő Péter és a CCEE elnökségének tagjai megbeszélést folytattak a Szentszéken többek között ezzel kapcsolatban.

Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára 2007 elején a szombathelyi börtönépítkezés kapcsán nevezte a büntetőpolitika részének azt, hogy növeljék a börtönpasztoráció lehetőségét. Magyarországon mintegy 16.500 a fogvatartottak száma.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását