2024. május 7. - Gizella

Gyermekemet az országért

Gyermekemet az országért - a tatárjárás (1241-1242) címmel megnyílt a Magyar Nemzeti Múzeum és a megyei múzeumok igazgatóságainak régészeti vándorkiállítása pénteken Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban.
2008. január 19. szombat 07:10 - Hírextra

A tárlaton a 13. századi Magyarországot, a tatár hadak támadása okozta tragédiát és az azt követő újjáépítést mutatják be.

Szatmári Imre, a Békés megyei múzeumok igazgatója a megnyitón elmondta: oktatási céllal készült a kiállítás, amely főleg gyermekeknek, fiataloknak szól.

Modern technikai háttérrel mutatják be az eredeti leleteket és történeti adatokat, fény- és hanghatások teszik izgalmasabbá a hagyományos kiállítási elemeket. A 13. századi pusztítás, a tatárjárás utáni visszaemlékezéseket pedig digitális kódexet "lapozgatva" olvashatják el a látogatók.

A kiállításon össze lehet hasonlítani a keleti és a nyugati fegyvereket, a harcosok viseleteit, az érdeklődők kézbe vehetik például a sodronyinget - sorolta az érdekességeket Szatmári Imre.

A kiállítás anyagából ismeretterjesztő kiadványok is készültek. Mongólia történetét és a 13. századi magyarországi viszonyokat például egy CD segítségével ismerhetik meg a fiatalok, akiknek a tárlathoz készült pólóval és hűtőmágnessel próbálják még emlékezetesebbé tenni a vándorkiállítást.
A tárlatot a Magyar Nemzeti Múzeumban a Dzsingisz kán és öröksége című kiállítás részeként láthatta már a közönség. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetségével közösen új címmel hozták létre a vándorkiállítást, amelyet csaknem két év alatt öt hazai és két határon túli városban mutatnak be.

A tárlat anyagát 16 múzeum gyűjteményéből válogatták össze. A kiállításon bemutatott leletek jelentős része az elmúlt másfél évtized nagyberuházásaihoz kapcsolódó régészeti feltárások során került elő. Ezeket a tárgyi emlékeket első ízben vonultatja fel a tárlat, amelynek címe Szent Margit legendájára utal. A történet szerint ugyanis IV. Béla, aki családjával együtt a tatárok elől Dalmáciába menekült, 1242-ben született leányát, Margitot, az ország megmeneküléséért Istennek ajánlotta.

Zalaegerszegen - ahova a szlovákiai Komárnóból érkezett a kiállítás - március 22-ig láthatják az érdeklődők a tárlatot. Ezt követően Kaposváron, Békéscsabán, Debrecenben, a romániai Csíkszeredán és Miskolcon vendégeskedik majd a vándorkiállítás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását