2024. március 29. - Auguszta

Százezer embert érint az autizmus

Magyarországon mintegy százezer embert érinthet az autizmus problémája, az ilyen fogyatékossággal élő emberek állapotán javíthat a megfelelő terápia, ezért fontos a korai diagnózis és a speciális ellátás - hangzott el a témában rendezett parlamenti megha
2008. január 18. péntek 14:18 - Hírextra
A genetikai eredetű autizmus Magyarországon hatvan-százezer embert érinthet - mondta Balázs Anna, az Autizmus Alapítvány szakmai vezetője. Közölte, a sérülés egész életen át megmarad, de a megfelelő kezelés és képzés nagyon jelentősen javíthat az állapoton. A sérülés lényege a szociális, a kommunikációs és a rugalmas gondolkodást, viselkedést lehetővé tevő kézségek területén figyelhető meg - tette hozzá. Balázs Anna fontosnak nevezte a felsőoktatásban a szakemberképzést, és hozzáfűzte, hogy jelenleg Magyarországon nincs autizmusspecifikus képzés.

Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő azt mondta, hogy amikor az autizmusról beszélünk, nem csupán egyes emberek, hanem családok problémájáról van szó. Lévai Katalin szerint azonban a gyerek problémája elsősorban a nőket érinti, mert - mint magyarázta - az anyák első számú feladata, hogy gondoskodjanak gyermekük ellátásról, képzéséről. Az intézményi háttér gyenge, a gyerekek elhelyezése nem megoldott, ennek következtében az érintett anyák nem tudnak elmenni dolgozni - tette hozzá.

A parlamenti meghallgatáson autista gyermekek szülei elmondták, hogy nagyon nehezen találnak olyan intézményt, amely fogadja gyermeküket képzés vagy foglalkoztatás céljából, valamint problémát jelent, hogy a velük való állandó foglalkozás miatt nem tudnak munkahelyet találni.

Egyikük arra is kitért: szükség lenne szülőképzésre is, mert az autista gyerekek teljesen más törődést igényelnek, mint egészséges társaik.

A meghallgatáson az is elhangzott, hogy autizmus nem értelmi fogyatékosság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását