2024. május 3. - Tímea, Irma

Nyilvános Deutsch-Für Tamás vallomása

Nyilvánosságra hozta a Zuschlag-ügyben tett vallomását Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke, volt ifjúsági és sportminiszter, aki az ügyészségnek arról beszélt, szerinte Zuschlag János csak megpróbálta eljátszani, hogy jóban van a másik pol
2008. január 18. péntek 16:59 - Hírextra

Deutsch-Für Tamást a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség pénteken tanúként hallgatta meg az MSZP-s Zuschlag János és társai ellen folyamatban lévő büntetőeljárás kapcsán. Szintén pénteken Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes bejelentette: a szegedi nyomozási bíró két hónappal meghosszabbította Zuschlag János előzetes letartóztatását.

Az Orbán-kormány egykori ifjúsági és sportminisztere meghallgatásának jegyzőkönyvét a Fidesz internetes honlapján hozták nyilvánosságra. A közzétett dokumentumban Zuschlag János nevén kívül az ügyben érintett többi nevet kitakarták.

A hatoldalas jegyzőkönyv szerint a fideszes politikus ügyészi kérdésre azt mondta: Zuschlag János sem hozzá, sem más döntési jogkörrel rendelkező személyhez nem fordult annak érdekében, hogy valamely társadalmi szervezet pályázata pozitív elbírálásban részesüljön.

Deutsch-Für Tamás egy - kitakart nevű - másik tanú vallomására reagálva hozzátette: nem tudja, hogy a tanúvallomásban megjelölt szándékkal Zuschlag János keresett-e meg embereket, de szerinte ezzel minisztersége idején sem ő, sem más nem juthatott eredményre.

Az exminiszter az ügyészeknek azt mondta, politikusként az volt a benyomása, Zuschlag János a saját pártján belüli erősödése céljából hosszú időn át próbálta eljátszani azt a szerepet, hogy jó kapcsolatban áll a politikai túloldallal, ez azonban - tette hozzá Deutsch-Für Tamás - "természetesen nem volt igaz".

A fideszes politikust arról is kérdezték, hogy ifjúsági és sportminisztersége idején a tárca miként nyújtott támogatást társadalmi szervezeteknek, milyen volt a döntési mechanizmus.

Deutsch-Für Tamás válaszaiban hangsúlyozta: a támogatási kérelmek mindegyike a minisztérium javaslataként került a pályázatokról döntő Gyermek és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) elé, ő maga senkinek semmilyen formában nem adott utasítást a javaslatok elbírását illetően.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a 2002-es kormányváltást követően a GYIA által egyedi támogatásokra fordítható összeg megkétszereződött, illetve a közigazgatási vezetői, döntéshozói posztokon is politikusok jelentek meg, és ez szerinte nagyobb lehetőséget teremtett a visszaélésekre is.

Deutsch-Für Tamás egy másik kérdésre válaszolva azt is hangsúlyozta, hogy bár a szakmai javaslattól eltérő döntést sosem hozott, a pályázatok értékeléséről készült listát minden esetben áttanulmányozta, mert szerinte a miniszter közjogi felelősségéhez hozzátartozik, hogy az elé tett javaslatokat érdemben bírálja el, ne csupán olvasatlanul írja alá.

A Zuschlag-ügyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, volt gyermek-, ifjúsági és sportminisztert tavaly szeptember 25-én este hallgatta meg az ügyészség.

Gyurcsány Ferenc a meghallgatás után egy interjúban azt mondta, nem tudott arról, hogy a gyanú szerint a pályázati pénzek sok esetben fiktív alapítványokhoz kerültek, amelyek mögött nem volt valós tartalom. "Az lett volna furcsa, ha tudok róla, a pályázatok elbírálása ugyanis üzemszerű volt" - mondta a kormányfő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását