2024. május 2. - Zsigmond

Megújult a Múzeum

Teljesen megújult a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum; a közgyűjtemény mintegy 350 millió forintból felújított és korszerűsített épületét csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át.
2008. január 18. péntek 07:07 - Hírextra

A klasszicizáló stílusú, 1914-ből származó épület felújítására a múzeum fenntartója, a megyei önkormányzat pályázat útján 298 millió forintot nyert az Európai Unió által támogatott program keretében, s ehhez a fenntartó 15,7 millió forintot, mint saját forrást biztosított. A rekonstrukciót a szaktárca is megközelítőleg 37 millió forinttal támogatta - mondta Szatmári Imre, a megyei múzeum igazgatója az átadási ünnepségen az MTI-nek.

A megújult békéscsabai intézmény legfőbb attrakciója az úgynevezett Munkácsy-terem, ahol a múzeum saját tulajdonában lévő kilenc Munkácsy-festmény és hét rajzvázlat is látható a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonát képező Munkácsy-képek mellett.

A teremben kiemelt helyen szerepel A kis Jeanne című alkotás, amelyet a közelmúltban egy svájci tulajdonostól vásárolt meg a múzeum közadakozásból előteremtett forrásokból.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum őrzi a legtöbb Munkácsy-relikviát a világon: a gyűjteményben összesen 223 dokumentum és 208 tárgy emlékeztet a festőművészre, aki inaséveit a városban töltötte.

A megújult múzeum azonban nemcsak a Munkácsy-életműhöz kapcsolódik, az érdeklődők állandó kiállítás keretében megismerkedhetnek a térség élővilágával, régészeti örökségével, a folyosókon elhelyezett információs terminálok segítségével pedig a múzeum teljes "repertoárjáról" tájékozódhatnak.

A kis Jeanne című kép megvásárlását felidézve Domokos László, a fenntartó megyei önkormányzat elnöke megnyitó beszédében azt emelte ki: a megye képes volt összefogni annak érdekében, hogy egy eredeti Munkácsy-képpel gazdagodjon múzeuma.

Az elnök szerint Munkácsy nem csak kivételes alkotóművész volt, de munkáit értékesíteni is tudta. Mint fogalmazott, Békés megyének is az a feladata, hogy az értékeit ne csak megteremteni, hanem bemutatni és a külvilág számára értékesíteni is tudja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását