2024. április 23. - Béla

Kinyírja magát a virág

Eddig ismeretlen, önpusztító pálmát fedeztek fel a botanikusok Madagaszkár szigetén. A fafajta annyi energiát öl virágzásába, hogy belepusztul.
2008. január 17. csütörtök 11:48 - Hírextra

Az óriási trópusi növény törzse 18 méter magasra nyúlik, levelei öt méter hosszúak. Átlagéletkora 100 év, és méretén meg szaporodási öngyilkosságán kívül semmi különleges nincs benne.

Francia kirándulók véletlenül ütköztek a növénybe, amelynek leírását a kutatók a londoni Linnean Society botanikai lapjában jelentették meg. A pálma csak Madagaszkár elzárt, északnyugati részén él, egyelőre száz körüli példányt találtak belőle a vidéken. Noha a tudomány még sosem írta le, a bennszülöttek már régen ismerik, bár virágozni ritkán látták. Ennek oka, hogy a növény - nagyjából százéves - életciklusa véget ér közvetlenül a virágzást követően: először egy hosszú szár emelkedik ki a koronájából, majd néhány hét múlva megsemmisíti önmagát.

"A folyamat végén nem marad más, csak egy karácsonyfaszerű csonk" - mondja Mijoro Rakotoarinivo botanikus, a londoni Kew Gardens munkatársa.

Ezek után az ágakat apró virágok százai lepik el, amelyek a beporzás után gyümölccsé érnek. Az anyanövény szervezetét azonban annyira megviseli a virágzás és termésérlelés, hogy gyakorlatilag "összeesik", elpusztul az energiahiánytól.

DNS-elemzés szerint az új madagaszkári pálmához hasonló növények Madagaszkártól mintegy hatezer km-re, Ázsiában találhatók. Így lehetséges, hogy a trópusi egyszikű növény őse önálló evolúciós utat járt be, miután a sziget elszakadt az eurázsiai kontinentális lemeztől nagyjából 80 millió éve.

A tudósok most abban reménykednek, hogy a különleges pálma megmenthető, ha a magjait a környékbéli gazdálkodók elvetik, természtésével pedig még az is lehetséges, hogy nem sokára bárkinek lehet otthon "önmegsemmisítő" malgas pálmája.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását